Nieuws/Binnenland
1919632898
Binnenland

Coronacrisis: Zondag 28 maart

LIVE | Franse artsen: onze ic-capaciteit zal overschreden worden

De artsen eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt.

De artsen eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt.

AMSTERDAM - Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Het vaccineren loopt vertraging op, ondertussen zuchten ondernemers en maatschappij nog steeds onder de lockdownmaatregelen.

De artsen eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt.

De artsen eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt.

Lees hieronder het laatste nieuws:

22.35 - Aanscherping Duitsland?

Bondskanselier Angela Merkel heeft de druk op de Duitse deelstaten opgevoerd om zich aan een afgesproken aanscherping van de coronamaatregelen te houden. Dat is volgens haar nodig om het snel stijgende aantal nieuwe corona-infecties terug te dringen, zei Merkel in een interview bij ARD.

21.39 - Karskens opgepakt

Arnold Karskens, voorzitter van omroepvereniging Ongehoord Nederland, is vanmiddag door de politie meegenomen op het Museumplein, meldt NH Nieuws. Karskens deed verslag van de demonstratie tegen de coronamaatregelen, iets dat hij al vaker heeft gedaan. Hij filmde met zijn mobiel en interviewde demonstranten, ook nadat de meeste demonstranten waren vertrokken. Op beelden die hij zelf maakte is te horen dat een ME’er zegt dat hij van de pelotonscommandant mee moet komen.

De verslaggever had een officiële politieperskaart van journalistenvakbond NVJ bij zich. Met zo’n perskaart mogen journalisten hun werk doen in door de politie afgezette gebieden om verslag te doen van bijvoorbeeld ongevallen, demonstraties, rellen en calamiteiten.

„Ondanks het feit dat ik dus een officiële politieperskaart heb, moet ik mee met de bus”, zei hij. „Dit lijkt heel erg op Oost-Europese toestanden. En in landen waar ik wel meer heb gewerkt. De persvrijheid in Nederland is tanende.”

20.58 - Zandvoort: eerste ’pop-up vaccinatielocatie’

Het Rode Kruis en de GGD openen maandag in Zandvoort de eerste ’pop-up vaccinatielocatie’ van Nederland. Het gaat om een soort verplaatsbare container van 15 meter lang, waar ongeveer 75 mensen per dag gevaccineerd kunnen worden.

Volgens een woordvoerder is de nieuwe faciliteit vooral bedoeld voor oudere inwoners die zich minder goed kunnen verplaatsen. Hoelang de container precies blijft staan is nog onbekend, in ieder geval niet langer dan tien weken. De container beschikt onder meer over een ruimte waar mensen de vaccinatie krijgen en waar ze een kwartiertje kunnen bijkomen en geobserveerd worden na de prik.

19.07 - Franse artsen bezorgd

Het aantal coronapatiënten dat in Frankrijk op de intensive care ligt, is zondag opgelopen tot 4872, meldt het ministerie van Gezondheid. Dat is het hoogste aantal tot nu toe in heel 2021. Tientallen artsen waarschuwen dat de ziekenhuizen een derde coronagolf niet aankunnen.

Het huidige aantal patiënten op de Franse ic’s is bijna even hoog als tijdens de laatste piek in november vorig jaar. In april vorig jaar lag het aantal nog hoger. Toen lagen ongeveer 7000 coronapatiënten op de ic’s.

Een groep van 41 ziekenhuisartsen ondertekende zondag een artikel in de Franse krant Le Journal du Dimanche waarin werd gewaarschuwd dat artsen binnenkort moeten kiezen tussen patiënten bij noodbehandelingen. „We kunnen niet langer zwijgen zonder de eed van Hippocrates te verraden”, schrijven de artsen.

„We zijn behoorlijk zeker over het aantal bedden op de intensive care dat binnen twee weken nodig zal zijn, en we weten nu al dat onze capaciteit overschreden zal worden aan het einde van deze periode”, staat in de bijdrage in de krant. „In deze medische rampsituatie zullen wij gedwongen worden om keuzes te maken tussen patiënten om zo veel mogelijk levens te redden.”

De artsen eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt. „Door zorgverleners te laten kiezen welke patiënt moet overleven en welke patiënt moet doodgaan, ontvlucht de regering op hypocriete wijze haar verantwoordelijkheid. Het wordt tijd dat de regering duidelijk en publiekelijk de verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van haar politieke beslissingen voor de volksgezondheid.”

In meerdere Franse regio’s zijn al een tijdje meer dan tweehonderd op de 100.000 mensen geïnfecteerd met het virus. In de regio Parijs zijn dat er zelfs meer dan zeshonderd, reden voor de Franse autoriteiten om de bewegingsvrijheid daar extra in te perken en de controles op te voeren. Wetenschappers zeggen echter dat deze gedeeltelijke lockdown niet voldoende is om de regio’s met hoge besmettingsaantallen te beschermen tegen een verdere uitbraak van mutaties van Covid-19.

De Franse president Emmanuel Macron verdedigde afgelopen week zijn beslissing om geen derde lockdown in te voeren en scholen open te houden. Wel zei hij dat er waarschijnlijk meer maatregelen nodig zijn.

19.05 - Hutjemutje in de kerk: ’Hele dorp heeft virus al gehad’

Kerken in Krimpen aan den IJssel en op Urk openden zondag de deuren voor honderden gelovigen.

18.49 - Servië geeft zakenlui uit buurlanden coronaprik

Servië heeft dit weekend duizenden mensen uit buurlanden Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro en Kroatië gevaccineerd tegen het coronavirus. In Belgrado worden in totaal ruim 19.000 prikken gezet bij buitenlanders, lieten de lokale autoriteiten weten.

De regering heeft een speciaal vaccinatieprogramma opgezet voor zakenlui uit de regio, om de handelsrelaties in het gebied een duwtje in de rug te geven. In een aantal landen in de regio, waaronder Bosnië en Noord-Macedonië, komt het vaccineren tegen Covid-19 moeizaam van de grond.

Servië heeft daarentegen reeds 20 procent van zijn bevolking al van een eerste prik voorzien. 13 procent van de 7 miljoen Serviërs is twee keer ingeënt. De regering maakt behalve de Westerse vaccins ook op grote schaal gebruik van die uit Rusland en China.

Volgens lokale media werden de voorwaarden voor het krijgen van een prik niet altijd even goed gecontroleerd. Zo zou het tonen van een Bosnisch paspoort voldoende zijn geweest om zonder afspraak een prik te krijgen. Een politicus uit Belgrado gaf toe dat veel ’zakenlui’ familieleden hadden meegenomen om ingeënt te worden, en dat die niet werden geweigerd.

17.23 - Meer dan 30 miljoen Britten gevaccineerd

Meer dan 30 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben tot nu toe hun eerste coronaprik gekregen, heeft het Britse ministerie van Gezondheid zondag bekendgemaakt. Het gaat om zo’n 57 procent van alle volwassenen. Ruim 3,5 miljoen van hen hebben ook al een tweede prik ontvangen.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Het ongeveer 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk gaat in Europa aan kop met het vaccineren van burgers. Het aantal vaccinaties is terug te zien in de besmettingscijfers. Zondag werden 3862 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Zaterdag ging het om 4715 gevallen, de geringste toename sinds eind september. De piek lag op 8 januari met ruim 68.000 gevallen in een dag tijd. „Het vaccin redt levens en is onze weg uit deze pandemie”, zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock zondag.

De jongste cijfers steunen premier Boris Johnson in zijn plannen om de strenge lockdown snel te versoepelen, ook al blijven wetenschappers waarschuwen voor virusmutaties. In Engeland is de ’blijf-thuis-regel’ vanaf maandag bijvoorbeeld minder strikt. Groepen van maximaal zes mensen mogen elkaar dan buiten ontmoeten.

15.12 - Poetin roept Russen op vaccin te nemen na lage opkomst

De Russische president Vladimir Poetin heeft de bevolking zondag opgeroepen zich te laten inenten tegen het coronavirus, nadat is gebleken dat maar weinig inwoners zich laten vaccineren. Veel Russen staan sceptisch tegenover de vaccinatie.

Volgens Poetin is het van groot belang dat mensen zich laten inenten. „Als iemand zich zelfverzekerd wil voelen, niet ziek wil worden en geen serieuze gevolgen wil ondervinden van die ziekte, dan is het natuurlijk beter om dit vaccin te krijgen”, zei hij op staatszender Rossiya-1.

Zelf kreeg de 68-jarige president dinsdag een vaccin toegediend. Het is niet bekendgemaakt met welk vaccin hij is gevaccineerd, maar het gaat in ieder geval om een middel van Russische makelij. Ook besloot Poetin de prik achter gesloten deuren te krijgen, in tegenstelling tot veel andere wereldleiders.

Een woordvoerder liet weten dat Poetin zich na de inenting goed voelde. Wel liet hij zelf weten enige bijwerkingen te hebben gehad. „Ik werd de volgende ochtend wakker met milde spierpijn, maar ik had geen verhoging”, aldus Poetin. Ook zei hij een oncomfortabel gevoel te hebben op de plek waar hij de prik kreeg. Het Kremlin maakt bewust de naam van het vaccin niet bekend, „omdat alle drie de Russische vaccins betrouwbaar en effectief zijn.”

Rusland begon in december met een vaccinatiecampagne maar tot nu toe hebben ongeveer 4 miljoen van de 144 miljoen inwoners twee prikken ontvangen. Nog eens 2 miljoen Russen zouden hun eerste prik hebben gehad.

Een recente peiling toont aan dat minder dan een derde van de Russische bevolking bereid is zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Bijna twee derde van de bevolking zou geloven dat het virus door mensen is gecreëerd als „biologisch wapen.”

Rusland is een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Tot nu toe raakten meer dan 4,5 miljoen inwoners besmet. Ruim 200.000 Russen zouden zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, hoewel het land zelf lagere cijfers meldt.

13.10 - Elke 72 uur een test

Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het buitenland naar Engeland reizen, kunnen vanaf 6 april te maken krijgen met verplichte coronatesten. Ze moeten zich in eerste instantie binnen 48 uur laten testen. Daarna moet iedere 72 uur een coronatest volgen, zegt minister van Transport Grant Shapps.

Het Verenigd Koninkrijk wil met die nieuwe regels de verspreiding van nieuwe coronavarianten beter kunnen monitoren. Die gemuteerde versies van het virus worden gezien als besmettelijker. De Britse regering had niet-essentiële internationale reizen al verboden, maar vrachtwagenchauffeurs vallen niet onder dat reisverbod.

De nieuwe testplicht geldt alleen voor vrachtwagenchauffeurs die meer dan twee dagen in Engeland blijven. Er wordt een uitzondering gemaakt voor bestuurders uit de zogeheten Common Travel Area (Gemeenschappelijk Reisgebied), waar onder meer buurland Ierland en de Kanaaleilanden onder vallen.

Vergelijkbare regels zorgden eind vorig jaar nog voor chaos in het zuidwesten van Engeland. Toen ging het om een testplicht die Frankrijk had ingevoerd voor vrachtwagenbestuurders uit het Verenigd Koninkrijk. Een ingewijde zei vrijdag dat dit keer naar verwachting voldoende sneltesten beschikbaar zijn. Daardoor zou grote overlast nu moeten uitblijven.

10.56 - Sterftekans Duitse ziekenhuizen afgenomen

De sterftekans van coronapatiënten in Duitse academische ziekenhuizen daalde in de loop van vorig jaar. Dat komt mogelijk doordat behandelingen zijn verbeterd en doordat medische teams meer ervaring opdeden, zeggen onderzoekers van de universiteit van Erlangen.

Onderzoekers keken onder meer naar de gegevens van zo’n 1300 coronapatiënten in 14 ziekenhuizen. Daar overleed tussen januari en april nog een vijfde (20,7 procent) van de coronapatiënten. Daarna zette een flinke daling in. Tussen mei en september ging het om een sterftecijfer van 12,7 procent.

Dat percentage ligt fors hoger als alleen wordt gekeken naar patiënten op de intensive care. Daar overleed in de eerste maanden van het jaar 39,8 procent van de mensen die kunstmatige beademing nodig hadden. Het ging in de latere maanden om 33,7 procent, ongeveer een derde van de patiënten.

Duitsland heeft sinds het begin van de uitbraak melding gemaakt van ruim 75.000 sterfgevallen door het virus. Het land zit sinds december in lockdown, maar sommige deelstaten kiezen in toenemende mate voor een eigen coronabeleid. Zo wil het kleine Saarland de lockdownmaatregelen na Pasen verregaand versoepelen.

07.10 - ’Ga picknicken’

Horecaondernemers hopen later op zondag vele mensen te mogen begroeten in de binnensteden voor een landelijk picknickmoment. Het idee van de picknick om ondernemers te ondersteunen ontstond in Breda waar eind februari al een soortgelijk initiatief was. Volgens de initiatiefnemers doen ondernemers in verschillende steden mee waaronder Alkmaar, Maastricht, Bergen op Zoom en Venray.

Mensen die op de picknick afkomen hoeven geen eigen eten en drinken mee te brengen. De kroegen en de restaurants gebruiken hun afhaalfunctie om iedereen van eten en drinken te voorzien. De picknick is een reactie op het kabinetsbesluit om de terrassen voorlopig dicht te houden.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zei eerder begrip te hebben voor het initiatief. De organisatie hoopt dat van de actie een „duidelijk signaal” uitgaat naar Den Haag. Dit omdat „het water veel ondernemers aan de lippen staat.” Volgens KHN kan de horeca met inachtneming van de coronavoorschriften veilig open.

06.40 - Besmettingen Duitsland omlaag

Het aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland is opnieuw lager dan een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zondagochtend 17.176 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.

Een dag eerder werden 20.472 nieuwe gevallen gemeld, tegenover ongeveer 21.573 op vrijdag.

In totaal is het coronavirus sinds het begin van de pandemie bij 2.772.401 inwoners van Duitsland vastgesteld. In het afgelopen etmaal overleden nog eens 90 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het coronavirus heeft in Duitsland nu zeker 75.870 levens geëist.

De lockdown loopt in Duitsland in ieder geval tot 18 april. Het besluit om het aantal sociale contacten rondom de paasdagen met maatregelen in te perken, werd woensdag door Merkel ingetrokken na een storm van kritiek.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo