1920358
Binnenland

Politie: koop niet via Facebook

Aanhouding diefstal afgekeurde choco- en speculoospasta

DEN HAAG - In de zaak rond de illegale verkoop van een gestolen partij afgekeurde chocopasta en speculoospasta is iemand opgepakt. Ook is een deel van de ontvreemde voorraad teruggevonden. De politie en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pakten zondag een verdachte op.

Het onderzoek speelde ergens in Zuid-Holland, waar precies wil de NVWA niet kwijt omdat het onderzoek nog loopt. Iemand had de gestolen potten voor 75 cent per stuk aangeboden op Facebook. De verkoper vermeldde Dordrecht als locatie.

De voedselwaakhond waarschuwde consumenten zaterdag al voor het afgekeurde broodbeleg, omdat het mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. De speculoos- en chocopasta had vernietigd moeten worden, maar het is onduidelijk wat er precies mis mee is.

Nog niet alle potten zijn terecht en de veiligheidswaarschuwing blijft van kracht. „Koop deze producten alleen in de winkel”, adviseert een woordvoerster van de NVWA.

De verkoop van het afgekeurde spul werd eerst opgemerkt door levensmiddelenfabrikant Natra, die er melding van deed bij de Belgische voedselwaakhond FAVV.