1920567
Buitenland

Russische onderzoeksjournalist dood: ’Dit is geen zelfmoord’

Jekaterinenburg - De Russische onderzoeksjournalist Maksim Borodin is overleden aan zijn verwondingen na een val van zijn appartement. De autoriteiten behandelen zijn dood als vermoedelijke zelfmoord. Zijn hoofdredacteur gelooft dat niet.

Borodin (32) werd op 12 april gevonden onderaan zijn appartement. Sindsdien is hij niet meer bij bewustzijn geweest. Zondag stierf hij. Volgens de politie is de doodsoorzaak ’vermoedelijk niet van criminele origine’: de deur was van binnenuit dichtgemaakt, de sleutels lagen binnen en er was geen teken van inbraak, zo schrijft RadioFreeEurope.

Volgens een vriend, Vyacheslav Bashkov, belde Borodin op 11 april nog over gemaskerde mannen van de veiligheidsdienst die zijn appartement omsingelden. Ze droegen camouflerende kleding. Borodin klonk geschrokken, maar niet hysterisch. Hij dacht dat zijn appartement zou worden doorzocht en vroeg Bashkov een advocaat te regelen.

Later belde hij terug. Het was loos alarm, zei Borodin. Hij had zich vergist. In werkelijkheid ging het om een oefening, zo hoorde Bashkov van zijn vriend. Eerstgenoemde belde niet meer terug en verwachtte een Facebookpost van Borodin - maar die kwam niet. Een dag later kwam het bericht dat hij met zware verwondingen was gevonden.

Polina Rumyantseva, de hoofdredacteur van Novy Den waarvoor Borodin werkte, vertelde eerder dat ze niet in zelfmoord gelooft.

Strijders

Borodin schreef veel over crime en corruptie. Recentelijk publiceerde hij veel over Russische strijders die in Syrië actief waren en door de VS gesteunde rebellen hadden aangevallen. Daarna werden een hoop Russische strijders gedood. Borodin heeft enkele Russen geïdentificeerd als inwoners van de stad Asbest, in zijn regio bij het Oeralgebergte.