Nieuws/Binnenland
1921166
Binnenland

Gesprek van de Dag: maandag 16 april

Op naar de 28 graden!

Amsterdam - Nederland maakt zich op voor een zomerse week. Vanaf dinsdag start een zonovergoten periode waarbij donderdag de warmste dag lijkt te worden. Op naar de 28 graden! Verder: En dat terwijl in het midwesten van de Verenigde Staten juist een recordhoeveelheid sneeuw is gevallen. En: Vader Jeroen moet alimentatie betalen voor ontvoerd kind. Dat en meer lees je om op de hoogte te zijn in het Gesprek van de Dag.

Wat heb je vannacht gemist?

Zondagavond werden schoten gehoord in Zuidoost.

Zondagavond werden schoten gehoord in Zuidoost.

 • De politie heeft in Amsterdam-Zuidoost waarschuwingsschoten gelost na een mogelijke schietpartij. Kort daarna zijn op de A4 vier verdachten aangehouden na een achtervolging. Lees meer.
 • De voormalig FBI-directeur James Comey heeft in het langverwachte interview met ABC gezegd dat Trump moreel ongeschikt is om president van de Verenigde Staten te zijn. Lees meer.
 • Donald Trump wil het Amerikaanse leger alsnog zo snel mogelijk terugtrekken uit Syrië. Lees meer.
 • In het midwesten van de Verenigde Staten is een recordhoeveelheid sneeuw gevallen en zijn er enorm lage temperaturen gemeten. Daarnaast had het oosten van de VS last van tornado's. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 • Er is een wildgroei aan eindtoetsen voor groep 8 scholieren ontstaan. Daardoor kunnen de toetsen niet meer met elkaar vergeleken worden. Dat maakt het op den duur moeilijk om het landelijke niveau van leerlingen vast te stellen. Lees meer.
 • Na de 3-0 nederlaag van Ajax in Eindhoven moesten algemeen directeur Edwin van der Sar en zijn collega-directeur Marc Overmars pijnlijke cijfers onder ogen zien. Lees meer.
 • Kampioen worden met een hoofdletter K. PSV heeft de 24e landstitel in de clubhistorie op werkelijk historische wijze binnengesleept. De drie vreugde-explosies na de goals tegen directe concurrent Ajax (3-0) waren slechts een voorbode van een Brabants volksfeest. Lees meer.

Gespreksstof voor bij de koffie

De zweer begint meestal als een plekje op de huid. Daarna gaat de infectie naar de vetlaag tussen de huid en de spieren, waarin het weefsel wegvreet.

De zweer begint meestal als een plekje op de huid. Daarna gaat de infectie naar de vetlaag tussen de huid en de spieren, waarin het weefsel wegvreet.

 • Een oprukkende vleesetende zweer jaagt de Australiërs de stuipen op het lijf. De Buruli-ulcer verspreidt zich zo snel in de Australische deelstaat Victoria dat wordt gesproken over een epidemie. Lees meer.
 • De Nederlandse overheid kan Jeroen, die zijn ontvoerde kind al zes jaar niet heeft gezien, niet helpen zijn dochter terug te halen, maar legt wel loonbeslag als de moeder om alimentatie vraagt. Lees meer.
 • Vanaf dinsdag start een zonovergoten periode. De zon schijnt dinsdag van 12.00 tot 15.00 uur voor het eerst dit jaar met zonkracht 5-6. Dit betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander in deze tijd van het jaar al in circa 20 minuten kan verbranden. Lees meer.
 • Conchita Wurst, die in 2014 het Eurovisie Songfestival won voor Oostenrijk, heeft hiv. Dat heeft de muzikante zondag zelf bekendgemaakt op Instagram. Ze zegt gedwongen te zijn haar diagnose bekend te maken. Lees meer.

Stelling van de Dag

 • De Tweede Kamer buigt zich de komende week over twaalf herindelingen, o.a. die van Haren en Ten Boer met Groningen en de herverdeling van de Hoeksche Waard. Het protest bij de inwoners van de kleinere gemeenten is groot. Ziet u voordelen in dit soort schaalvergroting of wordt er naar uw mening te veel gefuseerd in Nederlandse gemeenten? Doe mee met de Stelling.
 • Gemeenten fuseren aan de lopende band. Critici vragen zich af of Nederland soms één grote gemeente moet worden. Genoeg is genoeg? Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

 • Het joodse Cheider is de best bewaakte school van Nederland. Toch bleken kinderen er niet veilig. Deze week staat oud-docent Ephraim S. terecht, verdacht van aanranding en verkrachting van vijf leerlingen. Volg de zaak via de tweets van verslaggever Saskia Belleman. Lees meer.
 • Fietsenmaker Temel Kobya werd op 15 maart 2016 gruwelijk om het leven gebracht met messteken. Sindsdien probeert het Openbaar Ministerie het net rond verdachte Irfan E. te sluiten. Volg de rechtszaak rond de fietsenmakermoord via de tweets van verslaggever Mascha de Jong. Lees meer.