Nieuws/Buitenland
1921538
Buitenland

Schat Deense koning Blauwtand (van bluetooth) ontdekt

SCHAPRODE - In een akker op het Baltische eiland Rügen in Noord-Duitsland hebben archeologen een waardevolle zilveren schat ontdekt uit het einde van de tiende eeuw. De schat bestaat uit kettingen, armbanden, kralen, broches, een hamer van Thor, ringsieraden en ongeveer vijf- tot zeshonderd gedeeltelijk door midden gehakte munten.

Zo'n honderd van deze muntstukken kunnen worden toegewezen aan het bewind van de legendarische Deense koning Harald Blauwtand (910-987). Archeologen noemen het de grootste enkele vondst van Blauwtand-munten in de zuidelijke Baltische regio.

Reeds in 1872 en 1874 werden op enkele kilometers afstand op het eiland Hiddensee de beroemde gouden sieraden van de Hiddensee ontdekt. Blauwtand, geboren als een Viking, wordt beschouwd als de stichter van het Deense Rijk, die het land heeft opgericht, het christendom heeft geïntroduceerd en hervormingen heeft doorgevoerd.

Bluetooth

Bluetooth, ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Ericsson, is naar deze koning vernoemd. Het technologieconcern zou voor deze naam hebben gekozen omdat Blauwtand verantwoordelijk was voor het verbinden van Scandinavië met het Europese vasteland.