Nieuws/Binnenland
1921958
Binnenland

’Bo-rent sjoemelt met roetfilters dieselauto’s’

LELYSTAD - Het grootste autoverhuurbedrijf van Nederland, Bo-rent, heeft uit kostenoverwegingen op grote schaal roetfilters verwijderd uit hun Mercedes-Benz Sprinter-bestelwagens. Dat stellen meerdere bronnen en dat blijkt uit eigen onderzoek, meldt EenVandaag.

Zonder filter stoten deze wagens tot wel vijftig keer meer roet en fijnstof uit. Het is wettelijk verboden om roetfilters te verwijderen uit moderne dieselauto’s.

De autoverhuurder ontkent en stelt dat de roetfilters zijn gestolen. „Wij hebben geen roetfilters verwijderd, maar helaas zijn we wel meerdere malen het slachtoffer geworden van georganiseerde diefstal waarbij grote partijen roetfilters onder onze bussen vandaan zijn gestolen.”

EenVandaag huurde in een steekproef negen bestelwagens bij zes verschillende Bo-rentvestigingen. Na inspectie bij roetfilterspecialist Topcats in Lelystad bleek dat bij zeven van de negen gehuurde bestelwagens geen roetfilter aanwezig was.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was volgens EenVandaag in augustus 2017 al op de hoogte van de situatie bij Bo-rent, maar greep niet in.