Nieuws/Buitenland
1922109
Buitenland

Decibellen te vergelijken met stevig rockconcert

Schreeuwverbod voor marktkoopman

Dit is niet de markt uit het artikel.

Dit is niet de markt uit het artikel.

Lymington - Een marktkoopman in het Britse Lymington mag zijn koopwaar niet langer schreeuwend aanprijzen. Hij kreeg een schreeuwverbod opgelegd nadat het klachten regende over zijn snoeiharde verkoopmethode.

Dit is niet de markt uit het artikel.

Dit is niet de markt uit het artikel.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Wayne Bellows’ familie verkoopt al tachtig jaar fruit en groenten op de zaterdagmarkt in de Britse badplaats Lymington. De 53-jarige Bellows, vierde generatie groenteman in zijn familie, is onthutst nu lokale ambtenaren hem het zwijgen hebben opgelegd.

Gillende groenteman

Aanvankelijk kreeg de gillende groenteman alleen een brulverbod opgelegd door de markttoezichthouder. Om marktbezoekers tegemoet te komen, moest hij alleen ’s morgens zijn mond houden. Maar vanaf lunchtijd mocht hij er weer lustig op los blèren.

Decibel

Het hardste promopraatje dat Bellows voortbracht tikte de 111 decibel aan. Dat is te vergelijken met een stevig rockconcert of een kettingzaag. Volgens Bellows valt het allemaal best mee. „Het is gewoon onderdeel van het straatleven.”

De markt wordt elke zaterdag gehouden in de stad, waar de huizen voor gemiddeld 500.000 tot 4 miljoen pond van eigenaar wisselen. Het stadje kreeg eerder al het stempel ’too posh for Argos’ nadat bewoners de opening van ​​een filiaal van de winkel tegenhielden.

Schreeuwen is verkopen

Bellows is boos en noemt het schreeuwverbod ’belachelijk’. Hij is bang dat het verbod zal zorgen voor een flinke omzetdaling als hij niet luidkeels ’bakjes aardbeien’ mag roepen of ’kom en probeer’ of ’veel vers fruit hier’ over het marktplein mag laten schallen.

„De markt is er al honderden jaren en nu besluit iemand dat ze het lawaai niet leuk vinden”, zegt hij verontwaardigd. Als ik niet kan schreeuwen, kan ik het niet verkopen.

Charme van de markt

Elizabeth Jarman uit Lymington, die tegenover de marktkraam, heeft geen moeite met de ’herrie’. „Het bepaalt deels de charme van de markt.”

Maar een gemeenteraadslid van Lymington is onverbiddelijk. Regels zijn regels en die verbieden nu dat markthandelaren geluidshinder mogen veroorzaken.