Nieuws
1922242
Nieuws

Yacht Club de Monaco domein chicste watersporters

Zeilen met de elite

Zoals er in Amerika door steenrijke autoliefhebbers met klassieke Ferrari’s wordt geracet, zo zeilt de elite dezer dagen met supersnelle Swan’s om de Nations Trophy. De imposante Yacht Club de Monaco is het decor van de eerste wedstrijd van dit exclusieve circuit.

In immense zilveren letters staat ’Yacht Club de Monaco’ op de gevel van een skyline-bepalend gebouw aan de Boulevard Louis II. De blonde Cecile leidt ons rond door het exclusieve domein van de chicste watersporters ter wereld. Prins Albert II van Monaco is er de voorzitter.

De aan de Nations Cup deelnemende Swans liggen voor de Yacht Club

De aan de Nations Cup deelnemende Swans liggen voor de Yacht Club

Het gebouw is splinternieuw, maar ruikt vanwege de vele antieke versierselen als een echte oude jachtclub. Het ademt luxe, maar vooral ook klasse. Er geldt een strikte kledingcode, maar tijdens evenementen wordt daar minder streng de hand aan gehouden. In mijn spijkerbroek en goedkope poloshirt voel ik me een zwerver. Cecile neemt dat gevoel direct weg. Zij vertelt honderduit over de club van 1800 leden en nog eens 400 aspirant-leden op de wachtlijst. Het witte gebouw is uitgerust met zonnepanelen en zeewaterkoeling, heeft bars met wereldberoemde zeilers op foto’s aan de muur en biedt zicht op de fameuze Port Hercule.

De chique Yacht Club de Monaco telt zes verdiepingen

De chique Yacht Club de Monaco telt zes verdiepingen

Werelddeals

Zakenlieden sluiten hier werelddeals of kiezen voor de lederen fauteuils in de bibliotheek met kasten vol zilveren bokalen, zeilboeken en schaalmodellen van beroemde zeiljachten. De Yacht Club heeft verder nog twee restaurants, vier bars, een taxibusje en voldoende personeel om het de leden naar de zin te maken. Tijdens de jaarlijkse Formule 1-races kijken de leden vanaf de balkons naar de bolides die net uit de tunnel komen en voor de chicane moeten afremmen. In alle opzichten is dit een toplocatie.

De Nations Trophy is een van de vele evenementen die door de club worden georganiseerd. Een wedstrijd voor zeilers in een Club Swan, de racemachines van de exclusieve Fins-Italiaanse Nautor Swan-werf. De meeste zeilers zijn professionals, alle eigenaren vermogend. De Nations Trophy Monaco is de eerste wedstrijd van het jaar. Later bezoekt het zeilcircuit Saint-Tropez, Palma, Sardinië en opnieuw Monaco. Wie wint is de beste van de besten, want het niveau is hoog. Tussen de zeilers lopen wereldtoppers als Ken Read die meerdere keren wereldkampioen werd en driemaal zowel de Volvo Ocean Race als de America’s Cupfinale zeilde. Hij is tacticus op de Italiaanse boot van werfeigenaar Leonardo Ferragamo die uiteindelijk ook de Monaco-race zou winnen.

Vanaf de Swan 115 is het fijn kijken naar de Nations Cup wedstrijden

Vanaf de Swan 115 is het fijn kijken naar de Nations Cup wedstrijden

Tweede werd de Noor Morten Kiellend. Hij is schipper/eigenaar van de Mathilde, een Club Swan 50. De Noor heeft zijn boot Mathilde genoemd, naar de naam van zijn over-overgrootvaders eerste schip uit 1865. Hij is een bescheiden zeiler, maar leidt een rederij die wereldwijd dertig vrachtschepen heeft varen. Hij zeilt in de Nations Trophy voor het team van Zwitserland, namelijk de Gstaad Yacht Club. De leden zeilen tussen de besneeuwde bergen eens per jaar voor de grap met miniatuurbootjes, maar zijn met grote boten overal op de wereld actief.

Morten Kiellend stuurt zijn Mathilde naar de tweede plaats

Morten Kiellend stuurt zijn Mathilde naar de tweede plaats

Snel en agressief

De Club Swan 50-klasse is vorig jaar pas gelanceerd, maar bestaat inmiddels al uit 22 boten. Kiellend: „De boot is snel en agressief, we haalden 27,5 knopen toen we van Saint-Tropez naar Palma zeilden: een record. Aan boord lopen vijf profs. De rest is amateur. Vanwege de schipper-eigenaarregel moet ik zelf sturen. Ik begon toen ik zeven was, maar ik heb nooit op zo’n hoog niveau gezeild als in deze klasse. Duur? Ach, het is duurder dan tennis, maar het is ook leuker. Om bemanning op te leiden heb ik de Mathilde Academy opgezet, daar hebben we drie jonge zeilers vandaan. Ze zeilen al twee jaar met ons en de bedoeling is dat ze uiteindelijk profzeiler worden. De rest van de Zwitserse bemanning bestaat uit Noren, Britten en Fransen.”

Zeilend op de luxe Swan 115 lacht het leven je toe.

Zeilend op de luxe Swan 115 lacht het leven je toe.

De wedstrijd wordt door een select gezelschap gevolgd vanaf de ribs van de Yacht Club of op een van de luxe jachten van de deelnemers. Onze immense volgboot heeft vier man vaste bemanning. Het is een Swan 115, het 35 meter lange paradepaardje van de werf. Tijdens het varen worden we getrakteerd op lekkernijen zoals versgebakken koekjes, espresso en fruitsalade. In zachte fauteuils zeilen we glimlachend langs de buffelende profs. Ook al is het maar voor een dag, als je tot de elite behoort, lacht het leven je toe.