Nieuws/Binnenland
1922943240
Binnenland

Sterftecijfer vorige week lager dan normaal

Een patiënt landt in de traumahelikopter bij het VieCuri ziekenhuis in Venlo.

Een patiënt landt in de traumahelikopter bij het VieCuri ziekenhuis in Venlo.

DEN HAAG - Het sterftecijfer was vorige week voor het eerst in maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2850 mensen, zo’n 200 minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

Een patiënt landt in de traumahelikopter bij het VieCuri ziekenhuis in Venlo.

Een patiënt landt in de traumahelikopter bij het VieCuri ziekenhuis in Venlo.

Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het rondgrijpende coronavirus. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „Van week 11 tot en met week 19 was de sterfte hoger dan verwacht. In die weken overleden bijna 9 duizend mensen meer dan je in deze periode zou verwachten.”

Het verbaast de onderzoekers niet dat het sterftecijfer nu lager ligt dan normaal. Het is gebruikelijk dat een piek in het aantal sterfgevallen wordt opgevolgd door een dal. Dat was ook bijvoorbeeld zo na de griepepidemie in 2018. Een deel van de mensen die in de afgelopen maanden zijn overleden aan Covid-19, waren onder normale omstandigheden nu overleden, legt CBS-socioloog Tanja Traag uit.

Geen test

Het CBS en het RIVM benadrukken dat dit lage sterftecijfer niet betekent dat er geen mensen meer overlijden aan het coronavirus. Het RIVM heeft weet van 159 patiënten die vorige week aan het virus zijn overleden. Vermoedelijk zijn in werkelijkheid nog meer mensen overleden aan Covid-19. Niet iedereen die overlijdt door het virus wordt ook zo geregistreerd. Wie niet is getest, belandt niet in de dagelijkse statistieken van het RIVM.

Het beeld dat een piek wordt opgevolgd door een dal komt ook terug als wordt gekeken naar de leeftijd van mensen die zijn overleden. Vorige week overleden met name minder 80-plussers dan gebruikelijk. Mensen in deze leeftijdsgroep overleden juist vaker toen het coronavirus veel slachtoffers eiste.

Meer vrouwen overleden

Vorige week overleden 11 procent minder vrouwen dan gebruikelijk en 3 procent minder mannen. Traag vermoedt dat dit verschil zo groot is omdat het coronavirus onder vrouwen veel slachtoffers heeft geëist die al kwetsbaar waren. Onder normale omstandigheden was een deel daarvan nu overleden. Bij mannen was te zien dat een veel bredere groep overleed aan Covid-19, ook zij die vermoedelijk veel langer hadden geleefd als het virus er niet was geweest. Die laatste groep was onder normale omstandigheden nu niet overleden.

De onderzoekers weten nog niet precies hoeveel mensen vorige week zijn overleden, omdat zij nog niet alle overlijdensberichten hebben ontvangen. Daarom hebben zij een schatting gemaakt op basis van ongeveer 85 procent van de gegevens.