Nieuws/Binnenland
1923028
Binnenland

Mannen wilden kogels of bom in Rotterdam

Vier verdachten aanslag Turkse consulaat opgepakt

Rotterdam - De politie heeft maandag vier Marokkaans-Nederlandse mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. De mannen zouden gesproken hebben over het plegen van aanslag op het Turkse consulaat of ambassade in Rotterdam.

In november legde de rechter Rotterdammer Jaouad A. vier jaar celstraf op. Hij had alles in huis voor het plegen van een aanslag: een kalasjnikov, (explosieve) munitie, explosieven, video’s, handleidingen en een IS-poster. Sluitstuk van het bewijs vormde een afgeluisterd gesprek.

Jaouad A. spreekt daarin met een handvol andere mannen over het plegen van een aanslag. „Het is niet moeilijk om iets te bombarderen ofzo”, zegt A. in het afgetapte gesprek. „De ambassade is vijfhonderd meter lopen, ik zie daar altijd Turken naartoe gaan, je gooit iets naar binnen, je schiet, sowieso kan ik die dingen gewoon doen, maar die mensen daarbinnen zijn wel moslim. Of ze nou supergelovig zijn of niet. Ga je dan gooien? Dan kies ik liever toch die Hollanders.”

Met name twee gesprekspartners klonken nog radicaler dan A. Zij praten het goed dat moslims eventueel slachtoffer worden. Het gesprek werd onderschept en vijftien dagen later werd Jaouad A. van zijn bed gelicht in Rotterdam.

Nu pas zijn ook zijn gesprekspartners opgepakt. Twee broers van 26 en 29 zijn opgepakt in Oudenbosch. Een man van 37 is aangehouden in Roosendaal en een vierde in België. Justitie was nog niet bereikbaar om te bevestigen dat het om de vrienden van Jaouad A. gaat.

’Heldenrol’

Onzekerheid is er ook nog steeds over de ’heldenrol’ die amateurspion Jimmy F. uit Zevenbergen zou hebben gespeeld in deze zaak. Jimmy F. werd opgepakt nadat in Rotterdam een optreden in de Maassilo van de band Allah-Las was afgelast uit vrees voor een aanslag.

Hij verklaarde dat hij zich expres in kringen van jihadisten begaf om hen te ontmaskeren. Volgens zijn advocaat gaf Jimmy de gouden tip over Jaouad A. door aan de dienst.