Nieuws/Binnenland
1923369442
Binnenland

’Vader die dochtertje (8) doodde in ziekenhuis moet tbs krijgen’

DORDRECHT - De vader die vorig voorjaar zijn 8-jarige dochtertje Diya ombracht in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam, was volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Die adviseren de rechtbank de verdachte in ieder geval tbs met dwangverpleging op te leggen, bleek woensdag tijdens een inleidende zitting voor de rechtbank in Dordrecht.

Onze verslaggever Sebastiaan Schramm is bij de rechtszaak aanwezig en twittert live mee. Zijn tweets vindt u onderaan dit bericht.

De psychiater en psycholoog van het Pieter Baan Centrum sluiten daarnaast niet uit dat Steve B. (41) volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn dochtertje in een behandelkamer wurgde en met een schaar stak. Dat gebeurde op de avond van 15 maart toen B. en Diya in het ziekenhuis waren voor klachten die B. had. Hij was met zijn kind urenlang onvindbaar in het gebouw.

De Hoogvlietenaar heeft al toegegeven dat hij zijn dochter ombracht, maar zegt zich daar niets meer van te kunnen herinneren. Hij had destijds last van angsten en wanen, waarvoor hij meermaals aan de bel trok bij instanties. De inspectie heeft daar onderzoek naar gedaan en concludeerde eerder deze week dat hulpverleners signalen niet voldoende oppakten maar dat de dood van het meisje niet was te voorkomen.

Volledige ontoerekeningsvatbaarheid zou ertoe kunnen leiden dat het misdrijf hem niet is aan te rekenen. B. zou dan wel verplicht worden een intensieve psychiatrische behandeling te ondergaan. De rechtbank beslist daarover.

B. heeft deels meegewerkt aan het onderzoek in het PBC, waardoor de deskundigen niet kunnen inschatten of hij een manipulerende houding had. Maar volgens zijn advocate staan er feitelijke onjuistheden in de rapportage. Daarnaast werd zijn gedrag volgens haar mogelijk beïnvloed door gebitsklachten die de verdachte had en nog heeft. Ze wil dat dit wordt meegenomen in het advies. Op haar verzoek zullen de deskundigen worden gehoord, besloot de rechtbank.

De rechtbank behandelt mogelijk in april de zaak inhoudelijk.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd