Nieuws/Buitenland
1923491328
Buitenland

Vlag halfstok in Amerika

Emotionele Biden na aanslag Kabul: ’Dit zullen we niet vergeven’

President Biden in het Witte Huis in Washington.

President Biden in het Witte Huis in Washington.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden spreekt van een „moeilijke dag” in Afghanistan, waar zeker twaalf Amerikaanse militairen om het leven zijn gekomen na een aanslag bij het internationale vliegveld van Kabul. „Deze militairen gaven hun leven om het leven van anderen te redden, zij zijn helden”, aldus Biden, die in een live-toespraak een brok in zijn keel moest wegslikken. De Amerikaanse vlag wordt overal in het land halfstok gehangen.

President Biden in het Witte Huis in Washington.

President Biden in het Witte Huis in Washington.

Biden belooft wraak voor de zelfmoordaanslagen in Kabul. „We zullen jullie dit niet vergeven, we zullen jullie opjagen en laten boeten”, zei Biden donderdagavond in een toespraak voor het Amerikaans volk vanuit het Witte Huis. Volgens de Amerikaanse president is de situatie bij de luchthaven nog altijd gevaarlijk. De Amerikanen blijven doorgaan met hun missie om mensen de komende dagen uit Afghanistan te evacueren, verzekerde Biden. „We laten ons niet afschrikken door terroristen.”

De Democraat gaf aan de Afghaanse tak van Islamitische Staat als verantwoordelijk te beschouwen voor de explosies. De terreurgroep heeft de aanslag ook opgeëist, vanwege de ’samenwerking’ van de Taliban met de Amerikanen op en rond het vliegveld in Kabul. De Taliban liggen al langere tijd in de clinch met de extremisten van IS.

De president heeft legercommandanten opdracht gegeven om plannen te ontwikkelen om doelen van IS aan te vallen in reactie op de aanslag. „Als het leger extra troepen nodig heeft, zal dat mogelijk zijn”, zei de president, die verder niet in details trad. „We zullen reageren met kracht en precisie. Op het moment dat wij kiezen en de plek die wij kiezen.” Specifieker werd hij niet. „Deze IS-terroristen zullen niet winnen”, benadrukte Biden. Tijdens de toespraak hield Biden een moment stilte voor de omgekomen militairen. „Zij stierven tijdens een onbaatzuchtige missie om anderen te redden.”

De president richtte zich direct tot de nabestaanden van de slachtoffers. „Mijn hart doet pijn voor jullie”, zei hij. Biden zei zich in te kunnen leven in de pijn van de families omdat hij zijn zoon Beau verloor. Beau Biden was Irak-veteraan en overleed aan kanker. „We moeten standvastig zijn”, zei hij.

De president hield de deur open voor de inzet van meer militairen. Hij zei dat hij zijn generaals had toegezegd dat ze meer troepen zouden krijgen als ze dat wilden, maar dat het verzoek nog niet was gekomen.

De aftocht van de Amerikaanse troepen verloopt met de dag meer rampzalig voor het Witte Huis. Eerst was er de onverwacht snelle ineenstorting van het jaren door de Amerikanen getrainde Afghaanse leger. Daarna was er de chaos rond het vliegveld van Kabul. Nu zijn er ook Amerikaanse soldaten gedood, net als tientallen Afghaanse burgers. De aanslagen maken bovendien de lopende evacuatie nog moeilijker.

Wat betekent het terugtrekken van de Amerikaanse troepen voor de bondgenoten van de VS, de Afghanen en ook de Nederlanders die nog in het land zijn? Dat hoor je in de Amerikapodcast Uncle Joe:

Biden ontvangt in de VS dan ook veel kritiek, zowel van de Republikeinen als binnen zijn eigen partij, vanwege het optreden in Afghanistan. Ook het feit dat tal van wapens en apparatuur in handen zijn gevallen van de Taliban roept veel vragen op. Verder is er onvrede over een lijst die de Amerikanen aan de Taliban zouden hebben overhandigd met namen van Afghaanse evacués om door te laten richting het vliegveld. Volgens critici, onder wie Amerikaanse advocaten, heeft de VS daarmee een soort ’dodenlijst’ aan de radicale moslimbeweging gegeven.

Volgens de Amerikaanse president is de situatie bij de luchthaven nog altijd gevaarlijk. Ook andere landen waarschuwen voor nieuwe aanvallen. De president blijft bij het voornemen om de Amerikaanse bezetting in Afghanistan deze maand na twintig jaar te beëindigen en de evacuaties deze week door te zetten. „We laten ons niet afschrikken door terroristen.”

De aanslag laat volgens Biden zien waarom de duur van de „buitengewoon gevaarlijke” missie in Afghanistan beperkt moet blijven. Ook na het vertrek van de militairen zal Biden er „alles aan doen” om Amerikanen die Afghanistan willen verlaten, de mogelijkheid te bieden om dat te doen.

Het is een van de dodelijkste dagen voor het Amerikaanse leger in Afghanistan sinds 2011, toen een helikopter van de Amerikaanse strijdkrachten door Talibanstrijders werd neergeschoten in de Tangi Vallei, bijna 100 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kabul. Er kwamen toen dertig Amerikaanse militairen om het leven.