Nieuws/Binnenland
1924177080
Binnenland

Jonge asielzoekers Oisterwijk hebben moeite met quarantaine: incident met mes en extra beveiliging

Oisterwijk - Bij een azc in het Brabantse Oisterwijk zijn extra beveiligers en extra personeel nodig om de jonge bewoners die in quarantaine moeten, in het gareel te houden.

Dat schrijft Omroep Brabant. De ruim veertig jongeren, tussen de 13 tot 18 jaar oud, moeten in quarantaine omdat er vijf besmettingen waren gemeld. Dat gaat moeizaam. Op donderdag en zaterdag kwam er politie aan te pas omdat iemand door het lint ging.

Zo was er donderdag een incident met een mes. Acht politieauto’s en een ambulance kwamen ter plaatse. „Het zijn pubers die je gaat opsluiten. Dat mogen wij niet fysiek doen, we mogen ze ook niet tegenhouden. Technisch gezien mogen de jongeren naar buiten lopen als ze dat willen, maar het is aan ons om ze dan zover te krijgen dat ze dat niet doen”, zegt locatiemanager Caroline Rombouts. „99 procent heeft zich voorbeeldig gedragen.”

Straatcoach

Toch heeft het COA volgens het onderzoek van Omroep Brabant de handen vol aan de jonge asielzoekers. Er zijn 13 extra personeelsleden ingezet, zoals beveiligers en straatcoaches. „De beveiligers stonden dag en nacht voor elk gebouw. Zodra er een jongere naar buiten wilde of een vraag had, werden wij er door de beveiligers bij gehaald om te helpen”, aldus Rombouts.

De jongeren moesten dag en nacht in hun eigen barak blijven omdat ook de school vanwege corona dicht was. Sinds deze woensdag mogen de eerste jongeren daar weer uit.