Nieuws/Buitenland
1924705829
Buitenland

’Krachtigste raket ooit gebouwd’

Lancering maanraket NASA wéér op losse schroeven door dreigende storm

Space Launch System is de krachtigste raket ooit gebouwd

Space Launch System is de krachtigste raket ooit gebouwd

CAPE CANAVERAL - Ook de derde poging om een nieuw Amerikaans ruimtevaartuig dat onbemand naar de maan moet vliegen te lanceren moet mogelijk worden afgeblazen. Deze keer dreigt een storm roet in het eten te gooien voor ruimtevaartorganisatie NASA.

Space Launch System is de krachtigste raket ooit gebouwd

Space Launch System is de krachtigste raket ooit gebouwd

In de afgelopen weken werd de lancering al twee keer uitgesteld vanwege technische problemen. De nieuwe poging staat gepland voor aankomende dinsdag, maar een woordvoerder van NASA liet vrijdag aan verslaggevers weten dat alhoewel de lancering vooralsnog doorgaat, de organisatie wel aan een „Plan B” werkt.

De storm die mogelijk zorgt voor een nieuwe annulering bevindt zich nu nog even ten zuiden van de Dominicaanse Republiek en zal zich naar verwachting in de komende dagen ontwikkelen tot een orkaan. Die kan vervolgens richting Florida razen, waar de lancering plaatsvindt.

Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig na de lancering vanaf Kennedy Space Center bij Cape Canaveral ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde vliegt, om dan gas te geven en te beginnen aan de oversteek naar de maan. Over vijf tot zes weken zou hij met een plons in de Grote Oceaan moeten terugkeren op aarde.

Krachtigste raket ooit

De missie heet Artemis I. Daarvoor is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal bovenin zit het vaartuig ingepakt dat naar de maan moet gaan, de Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken, komen uit Leiden.

Als de lancering dinsdag niet door kan gaan, moet deze worden uitgesteld tot de tweede helft van oktober.