Nieuws/Binnenland
1924714
Binnenland

Nederlandse dj Bakermat voor rechter

Lodewijk Fluttert, alias dj Bakermat

Lodewijk Fluttert, alias dj Bakermat

Den Haag - Lodewijk Fluttert, alias dj Bakermat, is door zijn voormalige boekingskantoor en mede-aandeelhouder ’Koodbloe’ uit Den Haag voor de rechter gesleept. Bakermat zegde plots zijn contract met het bureau op. Daar is Koodbloe niet blij mee en eist daarom geld.

Lodewijk Fluttert, alias dj Bakermat

Lodewijk Fluttert, alias dj Bakermat

Fluttert (26) werd in 2012 als student in één klap wereldberoemd met zijn dancenummer ’I Have a Dream’ (Vandaag), waarin de historische toespraak van Martin Luther King werd gecombineerd met een deephousebeat en een saxofoon-solo. Het werd in half Europa de zomerhit van 2013.

Toen Bakermat vervolgens ook doorbrak in de VS begon het geld pas echt binnen te stromen bij de Utrechtse student psychologie. Boekingskantoor Koodbloe was vanaf het begin een van de aandeelhouders in zijn vennootschap DeBaak, met een eigen vermogen dat in 2014 al een miljoen euro oversteeg.

Onderhandelingen over schikking

Geen van de partijen wilde maandag reageren op vragen over het conflict, behalve dat Flutterts advocaat Margriet Koedooder bevestigt dat de zaak draait om het opzeggen van het contract door de dj. „Koodbloe verzet zich hiertegen”, aldus Koedooder.

Momenteel zijn er onderhandelingen gestart over een schikking. „Beide partijen vinden het mede daarom niet wenselijk om medewerking te verlenen aan uw artikel”, laat Koodbloe-directeur Stephen Texidor per e-mail weten.

Meer conflicten

Het is niet voor het eerst dat een succesvol dj in conflict raakt met zakenpartners uit z’n begintijd. Martin Garrix, de wereldberoemde dj uit Amstelveen, won afgelopen najaar een langslepende rechtszaak tegen zijn voormalige manager en platenbaas Eelko van Kooten van Spinnin’ Records en MAS. Volgens Garrix (21) werd hij op 16-jarige leeftijd misleid door Van Kooten, waarbij hij de rechten op zijn eigen werk moest afstaan.

En meer recent stonden Nick van der Wall, beter bekend als dj Afrojack, en zijn voormalige manager Hugo Langras tegenover elkaar in de rechtbank. De dj verliet in 2015 zijn management vanwege „ethische en morele” meningsverschillen.