Nieuws/Binnenland
1924925
Binnenland

Buma: globalisering bijl aan wortel middenklasse

Den Haag - De Nederlandse samenleving moet versterkt worden om tegenwicht te bieden aan de uitwassen van de globalisering, waarmee de middenklasse wordt ondermijnd. Dat is de visie die CDA-leider Buma maandagavond uitdroeg tijdens een symposium over de positie van de middenklasse.

Volgens hem heeft globalisering „de verhoudingen in de wereld blijvend op zijn kop gezet.” Buma constateert dat met name de middengroepen in de samenleving meer druk voelen om harder te moeten werken en meer onzekerheid te accepteren. Ze komen in een concurrentieslag met lager opgeleiden terecht, terwijl de kloof met de hoger opgeleiden wordt vergroot.

Volgens de christendemocraat moeten de oplossingen echter niet zozeer bij de overheid gezocht worden of op economisch terrein, „maar in een overtuigende aanpak van het wezen van de samenleving zelf.” Omdat, in zijn woorden, juist onderlinge verbondenheid via bijvoorbeeld verenigingen en vakbonden bescherming en ondersteuning aan mensen kunnen bieden.

’Oplossingen zijn niet gemakkelijk’

Voor zijn partij ziet Buma dan ook vooral de rol weggelegd om die aspecten te versterken, door onder andere de maatschappelijke diensttijd in te voeren, eenzaamheid aan te pakken en zich in te zetten voor veiligheid. Ook hij erkent echter impliciet dat daarmee niet meteen alle globaliseringsproblematiek is opgelost.

„De opgave waar wij voor staan is groot”, besloot hij zijn toespraak. „Oplossingen zijn niet gemakkelijk.”