Nieuws/Buitenland
1925154040
Buitenland

Hipkins benoemd als premier Nieuw-Zeeland

De oude en de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland.

De oude en de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland.

WELLINGTON - De 44-jarige Chris Hipkins is zoals verwacht benoemd tot opvolger van de aftredende premier Jacinda Ardern. Hij is door de parlementsleden van de Labour-partij gekozen als de nieuwe leider van de sociaaldemocratische partij en gaat de regering van Nieuw-Zeeland leiden. De huidige minister van Onderwijs, Politie en Publieke Diensten was de enige kandidaat en daarmee was de stemming grotendeels een formaliteit.

De oude en de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland.

De oude en de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland.

Hipkins zei dat het land onder zijn premierschap zal focussen op het herstel van de economie na de coronacrisis. Daarnaast beloofde hij de toenemende criminaliteit aan te pakken.

Hipkins wordt zelf geroemd voor de wijze waarop hij het coronavirus aanpakte en staat bekend als een bekwaam bestuurder. Hij was van grote waarde voor Ardern als probleemoplosser op momenten dat andere kabinetsministers het moeilijk hadden.

Ardern, die in 2017 als 37-jarige een van ’s werelds jongste vrouwelijke regeringsleiders werd, kondigde afgelopen week verrassend aan haar functie neer te leggen. Ze zei er niet genoeg energie meer voor te hebben.

Hipkins zei dat zijn voorganger „weerzinwekkend” is behandeld tijdens haar ruim vijf jaar durende premierschap. Ze zou constant persoonlijke aanvallen te verduren hebben gekregen, met name op sociale media. De nieuwe premier vindt dat mensen zich meer moeten uitspreken dat zo’n behandeling „niet okee” is. Zelf zegt hij te begrijpen dat het leven van een premier „publiek eigendom” is, maar hij wil wel zijn familie zoveel mogelijk beschermen.

Hipkins zegt woensdag het stokje van Ardern over te nemen. Op 14 oktober kiezen de Nieuw-Zeelanders een nieuw parlement.