Nieuws/Buitenland
1925344
Buitenland

Ghana wordt gek van geluidsoverlast gebedsoproep moskeeën: ’Gebruik WhatsApp’

ACCRA - Ghana heeft moskeeën vriendelijk verzocht om WhatsApp te gebruiken voor gebedsoproepen in plaats van luidsprekers. Dag in dag uit krijgen Afrikanen te maken met veel geluidsoverlast door de oproepen en daar moet iets aan veranderen.

In de hoofdstad Accra hebben de autoriteiten moslimgemeenschappen verzocht om WhatsApp te gebruiken. Die lijken hier echter niet veel zin in te hebben.

’Kunnen we over nadenken’

„Waarom kan de oproep tot gebed niet via sms of WhatsApp worden verstuurd. De imam kan dan berichten naar iedereen sturen, vraagt milieuminister minister Kwabena Frimpong-Boateng zich af.

„Ik denk dat dit de geluidsoverlast zal terugbrengen”, zegt hij tegen het Duitse DW. „Het is misschien controversieel maar het is iets waar wij over na kunnen denken.”

’Is niet nodig’

Veel moslims die in de hoofdstad wonen, hebben twijfels bij het voorstel. Imam Sheik Usan Ahmed die vijf keer per dag de mensen oproept voor gebed, ziet het niet zitten. Hij twijfelt over de economische kant van het verhaal. „Zoiets kost geld. We proberen te doen wat mogelijk is maar ik denk dat het niet nodig is.”

Ook kerken in Ghana worden gezien als bronnen van geluidsoverlast. Andere moslims die DW heeft gesproken lijken ook niet echt trek te hebben in digitale oproepen. „Ik vind dat wij niets verkeerd doen. Christelijke kerken doen het zelf ook voor zonsopgang”, aldus Nora Nshiah.

’Niet iedereen is zo geletterd’

Ook Kevin Pratt, ziet het idee van de minister niet zitten. „Niet iedereen zit op sociale media en is zo geletterd als hij is.”

De Ghanese overheid heeft laten doorschemeren dat ze in het uiterste wetten willen invoeren om de geluidsoverlast aan banden te leggen.