Nieuws/Binnenland
1926942801
Binnenland

Amsterdam, Zeeland, Groningen en Friesland verzorgen noodopvang

DEN HAAG - Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Groningen en Friesland zijn vanaf woensdag als eerste vier veiligheidsregio’s aan de beurt om twee weken lang crisisnoodopvang te verzorgen voor zeshonderd asielzoekers. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die maatregel moet helpen de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel kondigde dinsdag aan dat de veiligheidsregio’s bij toerbeurt mensen gaan opvangen. Die nieuwe afspraken zouden tot in augustus de ernstigste problemen moeten kunnen voorkomen.

De veiligheidsregio’s hebben afgesproken dat steeds vier gemeenten twee weken lang noodopvang regelen voor 150 mensen. Dit zou in ieder geval voor de komende twaalf weken voldoende opvangcapaciteit moeten opleveren om te voorkomen dat er weer mensen in stoelen op de gang van het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals de afgelopen tijd meerdere keren het geval was.

120 mensen

Maandagavond was er voor 120 mensen geen bed meer in het opvangcentrum. Hoe het er dinsdagavond voorstaat, kon een woordvoerder van het COA niet precies zeggen. Wel is het volgens hem nog steeds „heel druk” in Ter Apel. De zeshonderd bedden die de veiligheidsregio’s nu regelen zullen volgens hem „een verlichting betekenen” en zijn wat het COA betreft „een zeer welkome bijdrage aan het aantal beschikbare opvangplekken.”

Waar de asielzoekers precies worden opgevangen, is nog niet duidelijk. Wel zijn er volgens de zegsman afspraken gemaakt wat betreft vervoer.