Nieuws/Buitenland
1930134
Buitenland

Turkije: Grieken schenden internationaal recht

Twee militairen die vluchtten naar Griekenland.

Twee militairen die vluchtten naar Griekenland.

ANKARA - Turkije beschuldigt Griekenland van het schenden van het internationaal recht door acht Turkse militairen niet uit te leveren die volgens Ankara betrokken waren bij de mislukte staatsgreep in 2016.

Twee militairen die vluchtten naar Griekenland.

Twee militairen die vluchtten naar Griekenland.

Turkije en Griekenland liggen met elkaar overhoop over verschillende kwesties. Ankara is onder meer boos het weigeren van Griekenland om de militairen terug te sturen, die kort na de staatsgreep in juli 2016 naar het land zijn gevlucht en politiek asiel hebben aangevraagd.

De twee NAVO-bondgenoten lagen maandag nog in de clinch over het hijsen van de Griekse vlag op een onbewoond eiland in de Egeïsche Zee. Turkije heeft de vlag verwijderd. Eerder deze maand stortte een Grieks gevechtsvliegtuig neer na gevechten met de Turken.

Al jarenlang is Griekenland eigenlijk doodbang voor de oude rivaal Turkije. Leger en marine zijn traditioneel enorm op de hoede en leidinggevenden zweten peentjes zodra een Turks oorlogsschip de Griekse wateren nadert, ondanks het feit dat beide landen in de NAVO zitten.

’Pas op!’

Na een kabinetsbijeenkomst in Ankara dinsdag riep de woordvoerder van de Turkse regering Griekenland op om af te zien van wat hij provocaties noemde, om „ongewenste gebeurtenissen” in de Egeïsche Zee te voorkomen.