Nieuws/Binnenland
1930287371
Binnenland

Ook Schiphol doet Citrix in de ban

Tweede Kamer zet thuiswerksysteem uit voorzorg uit

DEN HAAG - Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer vrijdag het systeem uitgeschakeld. Hoelang dat zal duren, is nog niet te zeggen, aldus een woordvoerster.

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft geadviseerd de software van Citrix uit te schakelen. Door een kwetsbaarheid in het netwerk kunnen hackers de systemen van Citrix overnemen. Ze kunnen systemen aanvallen en toegang krijgen tot bestanden die normaal gesproken beveiligd zijn.

Kamerleden kunnen voorlopig ook geen e-mails meer ontvangen op hun telefoons of tablets. De werkplekken in het parlement zijn gewoon beschikbaar.

Ook luchthaven Schiphol sluit Citrix

Ook luchthaven Schiphol heeft de toegang tot zijn Citrix-servers uitgeschakeld, nadat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en tientallen andere gemeenten soortgelijke maatregelen namen.

„We hebben advies om de servers af te sluiten opgevolgd”, verwijst een woordvoerder naar een oproep van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. „Personeel dat vanuit huis zou werken vanaf computers of laptops, kan dat nu niet. Kantoorwerkplekken op Schiphol zijn wel gewoon beschikbaar.”

Het NCSC schaalt de ernst van de zwakke plek in de Citrix-beveiliging bijna op het maximale niveau in. Hackers hebben bij een poging binnen te dringen in de systemen van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) vermoedelijk gebruik gemaakt van de fout.

Onderwijs

Ook medewerkers en studenten van universiteiten en hogescholen kunnen voorlopig niet op afstand werken. Onder meer de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben hun Citrix-servers tijdelijk afgesloten. De Universiteit Utrecht beperkt de toegang van een aantal applicaties vanuit het buitenland.