Nieuws/Buitenland
1930828
Buitenland

Vlaamse kasteelmoord: tot 27 jaar celstraf voor Nederlanders

De Belgische kasteelheer Stijn Saelens.

De Belgische kasteelheer Stijn Saelens.

BRUGGE - In de zaak over de moord op de Vlaamse kasteelbewoner Stijn Saelens in 2012 heeft de rechtbank in Brugge lange celstraffen uitgedeeld. De twee Nederlandse betrokkenen werden veroordeeld tot 15 en 27 jaar. Beiden hebben in Nederland ook veroordelingen op hun naam, vooral voor drugsdelicten.

De Belgische kasteelheer Stijn Saelens.

De Belgische kasteelheer Stijn Saelens.

Hoofdverdachte André G. (67), de schoonvader van het slachtoffer, kreeg 27 jaar cel opgelegd. Deze Vlaamse huisarts had zijn kennis Pierre S. (67) opdracht gegeven een plan te verzinnen om zijn schoonzoon te laten vermoorden. S. werd bestraft met 21 jaar.

De huurmoord werd uitgevoerd door Eindhovenaar Ronald van B., die al jaren geleden is overleden. Zijn neef Franciscus ’Roy’ L. uit Tilburg (41), bekende zijn oom te hebben geholpen, als chauffeur en bij het begraven van het slachtoffer. Hij beweerde dat hij niet wist wat zijn oom van plan was. Hij is veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Dat is negen jaar minder dan de strafeis, mede omdat hij spijt heeft betuigd.

De vierde verdachte, Evert de C. (54) uit het Zeeuwse IJzendijke, is veroordeeld tot 27 jaar celstraf. Hij ontkende betrokkenheid, maar de rechter rekende hem aan dat hij de opdrachtgever en de huurmoordenaar met elkaar in contact bracht. De rechter noemde hem een „beroepscrimineel, die zonder scrupules en uitsluitend uit winstbejag handelde.”

Doodgeschoten

De 34-jarige Saelens werd eind januari 2012 doodgeschoten in kasteel Carpentier in het dorp Wingene bij Brugge. Zijn lijk werd enkele weken later gevonden in een put in een bos, 10 kilometer verderop.

Een mogelijk motief is dat Saelens zijn jonge dochtertje had misbruikt. Zijn schoonvader vond bovendien dat hij er een „bizarre opvoedingsstijl” op nahield en vreesde de plannen van het gezin om naar Australië te emigreren.

De VPRO zendt deze week een vierdelige radioserie uit over de zaak.