Nieuws/Binnenland
1930927
Binnenland

’Mensonterende toestanden’

Ernstige mishandeling in ’model bejaardenhuis’

Verpleeghuis De Leeuwenhoek in opspraak na vermeende mishandeling bewoners

Verpleeghuis De Leeuwenhoek in opspraak na vermeende mishandeling bewoners

Rotterdam - UPDATE 11.37 uur - Een bejaardenhuis dat binnenkort in een tv-serie model staat voor de nieuwe ouderenzorg in ons land, is ernstig in opspraak gekomen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt een mishandeling in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek.

Verpleeghuis De Leeuwenhoek in opspraak na vermeende mishandeling bewoners

Verpleeghuis De Leeuwenhoek in opspraak na vermeende mishandeling bewoners

In verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam zijn afgelopen jaar meerdere demente inwoners mishandeld door verzorgend personeel en medebewoners. Ook komt het voor dat bewoners worden uitgescholden, zo schrijft Trouw op basis van eigen onderzoek.

Verder zegt een anonieme bron tegen de krant dat werknemers ’stelen van cliënten en hen belangrijke behandelingen onthouden’. Ook zou sprake zijn van intimidatie.

Een televisieploeg van omroep Human, met columnist Hugo Borst en Adelheid Roosen verbleef vijf weken in het huis. Zij kregen niets te zien van de problemen, zo schrijft de krant. Borst zegt dat de ’inkijk in het huis eerder hartverwarmend dan schrijnend was’.

Eigenaar van het huis Humanitas zegt dat De Leeuwenhoek ’in het centrum van multicultureel Rotterdam’ staat. Daar zijn volgens Gijsbert van Herk van Humanitas ’de omgangsnormen ruwer dan op het platteland, al is dat natuurlijk ’geen excuus’, zo schrijft de krant.

Ouderenpsychologe Sarah Blom las interne stukken van het huis en zag de foto’s van verwondingen. Zij noemt het in de krant ’mensonterende toestanden’. „Dit zijn we nooit eerder tegengekomen. De slachtoffers en hun familieleden moeten per direct veilig worden gesteld.” Het gaat volgens haar om ’meer dan zo maar een blauwe plek’.

Gijsbert van Hek van Humanitas vindt dat de misstanden worden overdreven. Op het totale aantal van 10.000 cliënten zijn er volgens hem ’superweinig incidenten’. „Jammer genoeg gaat wel eens iemand over de schreef. Dat tolereren we niet. We hebben ook regelmatig mensen voor dit gedrag ontslagen.”

Er zijn volgens Van Hek 160 verschillende culturen aanwezig in Rotterdam. „Als wij met de bril van een Nederlandse HBO-verpleegkundige uit Maastricht naar de zorg in De Leeuwenhoek kijken, ja dan gebeuren er dingen die niet kunnen. Kijk je met een Antilliaanse bril, dan is vraag: wat is het probleem?’ Onderzoeker Blom vindt zijn opmerkingen ’discriminerend’.

De Leeuwenhoek was één van de verpleeghuizen die door de inspectie op de zwarte lijst was gezet, omdat de zorg onvoldoende was. Vorig jaar is de instelling weer van die lijst gehaald.