Nieuws/Binnenland
1931100
Binnenland

Asielzoekers Alkmaar woedend over nieuw schoonmaakbeleid toiletten: ’Ga andermans shit niet opruimen’

Woedend zijn de bewoners van een asielzoekerscentrum in Alkmaar: ze moeten namelijk publieke toiletten zelf schoonmaken. En als ze de toiletruimte binnen willen komen om te douchen, moeten eerst een sleutel ’kopen’ bij de receptie, daarvoor moet twintig euro borg worden betaald. „Ik kan niet eens schijten zonder een sleutel”

Woordvoerder Alet Bouwmeester van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) legt uit aan de Volkskrant dat de maatregel is genomen zodat bezoekers van de etage alleen gebruik maken van de voor hen bedoelde toiletruimte. Nu struinen bewoners vaak door het gebouw op zoek naar vrije douches en toiletten.

Ook moeten de asielzoekers, in het kader van ’zelfwerkzaamheid’, nu zelf de toiletruimten schoonmaken. Dit werd eerst gedaan door een professioneel schoonmaakbedrijf dat iedere dag met een waterstofzuiger het gebouw schoonmaakte.

’Het gaat om het principe’

De bewoners zijn boos. „De leiding wil dat we op onze knieën de toiletruimten gaan boenen”, briest de Palestijnse Ahmad. „En dan worden we ook nog gedwongen te betalen voor een sleutel.”

Dat hij het geld later terugkrijgt, boeit hem niet. „Het gaat om het principe. Ze zeggen dat ik moet relaxen. Maar hoe kan ik relaxen als ik niet eens kan schijten zonder een sleutel?”

’Zelfs de gevangenissen in Syrië zijn beter’

Ook andere bewoners zijn het met Ahmed eens. „Ik ben in shock”, bromt Abu Barak uit Syrië. „Is dit Nederland?” Een ander vult aan: „Zelfs de gevangenissen in Syrië zijn beter!” om die opmerking wordt gelachen, maar niet heel lang.

Vooralsnog zijn alleen de toiletruimten van de eerste vleugel afgesloten. Daar wonen 23 asielzoekers, onder wie zeven kinderen. De meesten komen uit Syrië en Irak, een enkeling uit Eritrea.

’Sommige bewoners zijn hartstikke goor’

De nieuwe regels hebben volgens woordvoerder Bouwmeester mede te maken met de slechte hygiëne op de toiletten. Door bewoners zelf verantwoordelijk voor te maken, zou dit moeten verbeteren, is de gedachte. „Als je naar het toilet gaat, laat je het schoon achter. Dat is onderdeel van onze voorlichting.”

Ahmad denkt juist dat het een enorme puinzooi gaat worden. „Geef me een eigen toilet en ik boen het van onder tot boven', zegt hij. „Maar ik ga niet de shit van anderen opruimen. Sommige bewoners zijn namelijk hartstikke goor.”

Ook andere toiletruimtes op slot

Ook de toiletruimtes op de andere verdiepingen zullen binnenkort op slot gaan. Lang zal het beleid echter niet duren. In september gaat het asielzoekerscentrum aan de Robonsbosweg, met in totaal vijfhonderd inwoners, dicht.