Nieuws/Binnenland
1931344354
Binnenland

GGD: ben je jonger dan 80, dan word je nog niet gevaccineerd

UTRECHT - Veel mensen die nog niet aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus, proberen daar maandag alsnog een afspraak voor te maken. Het landelijke afsprakennummer krijgt veel telefoontjes van mensen die niet in de zorg werken en te jong zijn om nu al een prik te krijgen. „Ben je jonger dan 80 jaar, dan word je nu nog niet gevaccineerd”, laat de koepel GGD GHOR Nederland weten.

De NOS meldde zondag dat een vrouw die nog niet was uitgenodigd en nog niet in aanmerking kwam, toch een prikafspraak kon maken. Volgens GGD Hollands Midden werkt de vrouw voor een zorginstelling en heeft ze zich aangemeld als zorgmedewerkster.

Voorrang

Nederland heeft nog niet genoeg vaccins beschikbaar om iedereen in te enten, en daarom krijgen ouderen en kwetsbaren voorrang, net als mensen die in de zorg werken. Zij ontvangen een brief met een uitnodiging en kunnen daarna bellen voor een afspraak. Bij de ingang van de prikplek moeten ze hun uitnodiging en identiteitsbewijs laten zien voor ze verder mogen.

Als aan het einde van de dag iedereen ingeënt is en er zijn nog doses over, dan mogen die gebruikt worden voor medewerkers van de vaccinatielocatie. Mensen die vaccineren, mogen zichzelf ook vaccineren, heet die regel. Dat moet voorkomen dat doses ongebruikt worden weggegooid. Er is geen reservelijst waar mensen op kunnen komen te staan, aldus de GGD.