Nieuws/Buitenland
19323
Buitenland

AU dringt aan op vertrek president Gambia

Yahya Jammeh

Yahya Jammeh

ABIDJAN - De Afrikaanse Unie heeft de president van Gambia Yahya Jammeh dringend opgeroepen te vertrekken en plaats te maken voor de winnaar van de verkiezingen van 1 december, Adama Barrow. De organisatie noemt de toespraak van Jammeh waarin hij de uitslag afwijst van „nul en generlei waarde.”

Yahya Jammeh

Yahya Jammeh

Jammeh zei aanvankelijk de uitslag te respecteren maar veranderde vrijdag van mening. Hij verklaarde nieuwe verkiezingen te willen uitschrijven. „Na grondig onderzoek heb ik besloten de verkiezingsuitslag te verwerpen.” Volgens Jammeh vonden er tijdens het stemmen ernstige onrechtmatigheden plaats. „Ik beveel nieuwe en transparante verkiezingen aan die worden voorgezeten door een godvrezende en onafhankelijke kiescommissie.”

22 jaar aan de macht

Jammeh kwam na een staatsgreep ruim 22 jaar geleden aan de macht in Gambia en regeerde het West-Afrikaanse land met harde hand. Zijn verkiezingsnederlaag leidde tot grote vreugde onder de bevolking. Jammehs regime werd door mensenrechtenorganisaties beschuldigd van het onrechtmatig vastzetten, martelen en ombrengen van tegenstanders. Met de onverwachte mededeling van de president lijkt er een onzekere tijd voor het Afrikaanse land aan te breken.

Barrow, ook bekend als ’no drama Adama’, slaagde erin de oppositie te verenigen en Jammeh te verslaan. De voormalig beveiliger van een warenhuis in Noord-Londen heeft zich voorgenomen de economie te hervormen om te voorkomen dat kansarme landgenoten hun heil blijven zoeken in Europa.

Geen toestemming

Een vliegtuig met aan boord de chef van het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband Ecowas kreeg zaterdag geen toestemming om in Gambia te landen. Ellen Johnson Sirleaf, ook president van Liberia, reisde naar Gambia af om een rol te spelen bij de overdracht van de macht maar kwam het land vooralsnog niet in.