Nieuws/Binnenland
1932395
Binnenland

Amsterdamse rechtbank wijst schadeclaim Ivorianen af

De rechtbank in Amsterdam heeft de Nederlandse claimstichting die namens honderdduizend Ivorianen een schadevergoeding eisen wegens het dumpen van gif in hun land niet ontvankelijk verklaard. De rechtbank vertrouwt de schadeclaims uit de Ivoorkust niet.

Dit heeft de rechtbank woensdag bekendgemaakt. De rechtbank stelt dat de Nederlandse claimstichting te nauw verweven lijkt met andere Ivoriaanse slachtofferorganisaties en hun presidenten in Ivoorkust en dat de belangen van de uiteindelijke slachtoffers onvoldoende gewaarborgd zijn. In het verleden kwamen eerdere schadevergoedingen van Trafigura namelijk ook al in verkeerde handen terecht.

De zaak draait om het schandaal rond het gifschip Probo Koala. In 2006 stuurt Trafigura het schip van Amsterdam naar Ivoorkust om zich daar te ontdoen van zijn ranzige lading: een naar rotte eieren stinkend benzine-achtig mengsel.

Chemische soep

Een door Trafigura ingehuurd Ivoriaans bedrijfje dumpt de chemische soep illegaal op verschillende plekken in de havenstad Abidjan. Volgens de overheid vallen daardoor vijftien doden. Nog eens 69 mensen belanden in kritieke toestand in het ziekenhuis. En nog eens 100.000 Ivorianen laten zich behandelen in een hospitaal.

“De rechtbank oordeelt dat niet kan worden vastgesteld dat de betrokken achterban van de Stichting uiteindelijk voldoende baat zal hebben bij de collectieve actie van de Stichting indien het gevorderde wordt toegewezen”. Ook verklaarde de rechtbank dat zij geen jurisdictie heeft met betrekking tot de vordering tegen Trafigura Limited.

Tweede keer afgewezen

Het is de tweede keer dat een claimstichting van Ivorianen door de Nederlandse rechter wordt afgewezen. Het overkwam de stichting 'Unie van Slachtoffers van Toxische Afvalstoffen in Abidjan en omgeving' (UVDTAB) in 2016 ook al. Deze stichting werd aangevoerd door de populaire Ivoriaanse radiopresentator Ouattara. Een groot aantal documenten dat hij bij de rechtbank indiende, bleek vervalst en geantedateerd.