Nieuws/Binnenland
1932570621
Binnenland

Coronacrisis: zondag 20 december

LIVE | Frankrijk legt al het verkeer uit VK stil, meer maatregelen dreigen

Passagierstoestellen op London Heathrow Airport.

Passagierstoestellen op London Heathrow Airport.

Amsterdam - Het uit China afkomstige coronavirus ettert wereldwijd maar door. In de Verenigde Staten worden records gebroken. Van een einde aan de tweede golf is ook in Nederland nog lang geen sprake. Ondertussen zijn andere delen van de wereld wel weer ’vrij’ en beginnen steeds meer landen te vaccineren. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Passagierstoestellen op London Heathrow Airport.

Passagierstoestellen op London Heathrow Airport.

Frankrijk legt vanaf middernacht al het verkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk 48 uur stil in verband met de meer besmettelijke coronavariant die daar rondgaat. Op geen enkele manier kunnen mensen zich nog verplaatsen tussen beide landen. De maatregel geldt ook voor het vrachtverkeer waarbij personen een rol spelen. Ook de Eurotunnel gaat sluiten.

Voor Franse staatsburgers die na de 48 uur naar Frankrijk willen, wordt naar een oplossing gezocht. Ze moeten sowieso een PCR-coronatest laten uitvoeren.

De periode van 48 uur wordt gebruikt om met andere EU-landen overeenstemming vinden over een nieuw testregime.

Duitsland schort vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk op vanwege de nieuwe variant van het coronavirus. Duitsland weert ook vliegverkeer uit Zuid-Afrika, waar de mutatie ook is gevonden.

De Duitse reisbeperkingen gaan zondag om middernacht in. Hoe lang ze gaan duren is nog niet bekend. Duitsland is nog in overleg met andere Europese landen over de maatregelen.

Havens en Eurotunnel

De Duitse krant Bild schrijft dat de Europese Unie nog drastischer maatregelen gaat nemen door aan het begin van de week al het personenverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk stop te zetten, ook over zee en per spoor. Dit betekent dat havens en de Eurotunnel dicht gaan. De voorlopig laatste Eurostar-trein via de tunnel onder het Kanaal naar Frankrijk vertrekt om 22.34 uur, meldt de exploitant.

Nederland, België, Ierland, Zweden en Italië legden het vliegverkeer met het Verenigd Koninkrijk al stil of hebben beperkingen opgelegd.

Overleg

De EU-landen hebben zondag spoedoverleg belegd over de zeer besmettelijke coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk de kop heeft opgestoken. Ze zouden onder meer hebben besproken of en hoe ze de boot-, trein- en wegverbindingen met het VK tijdelijk moeten verbreken, meldt persbureau AFP.

Meer coronanieuws

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment/persoonlijk:

  • Bram van der Vlugt (86) was zó bang voor virus dat hem fataal werd
  • Piers Morgan is ’helemaal gek’ geworden na mutant coronavirus