Nieuws/Buitenland
19326
Buitenland

CIA: Rusland hielp Trump aan verkiezingswinst

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - Rusland heeft zich gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen om Donald Trump aan een zege te helpen, en niet alleen om het geloof in het verkiezingsproces te ondermijnen. Dat heeft de CIA geconcludeerd, aldus de Washington Post.

Donald Trump

Donald Trump

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn op het spoor gekomen van personen die duizenden gehackte e-mails van onder meer Hillary Clintons campagnemanager aan WikiLeaks hebben doorgespeeld. Deze personen zouden bij de diensten bekendstaan als leden van een door de Russische overheid geleide operatie om Trump het Witte Huis in te helpen en Clintons kansen te verkleinen.

De krant baseert zich op bronnen die afgelopen week op een bijeenkomst waren waar enkele vooraanstaande Amerikaanse senatoren door de CIA op de hoogte werden gebracht van de Russische bemoeienis.

’Niet duidelijk of Moskou is geslaagd’

Vanaf het begin van de herfst waren de hackers alleen nog maar geïnteresseerd in de Democraten, aldus een van de functionarissen. „Dat was een belangrijke aanwijzing voor hun bedoelingen. Als zij ons politieke systeem in diskrediet wilden brengen, waarom dan alleen het falen van een partij publiceren terwijl je een doelwit hebt als Trump?”

De conclusies van de CIA betekenen volgens de bronnen niet dat Moskou er in is geslaagd de uitkomsten van de verkiezingen te veranderen of op belangrijke punten te beïnvloeden.

’Geen commentaar’

Een woordvoerster van de CIA meldde dat de dienst geen commentaar op het bericht heeft. Russische functionarissen hebben eerder al elke beschuldiging van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen ontkend.