Nieuws/Binnenland
1934056468
Binnenland

Tbs met dwang voor neersteken medewerker tbs-kliniek: ’hij heeft mijn leven verwoest’

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

LELYSTAD - De 32-jarige tbs’er Floris van der B. is woensdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor een poging tot doodslag op een medewerkster van de Oostvaarderskliniek in Almere. Met een mes stak Van der B. in op de sociotherapeut van de tbs-kliniek waarin hij zat, na een veroordeling voor het in bezit hebben van wapens en munitie.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Omdat de verdachte uit Enschede volledig ontoerekeningsvatbaar is, wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging. Dit betekent dat de rechtbank hem geen straf, maar wel - opnieuw - tbs oplegt. Een psychiater en psycholoog concludeerden dat de autistische Van der B. een waanstoornis kreeg als gevolg van conflicten met de medewerkers van de kliniek.

Het steekincident gebeurde op 7 september vorig jaar in de personeelskamer van de tbs-kliniek. „Ik heb inderdaad gestoken”, bekende Van der B. in de rechtbank twee weken geleden. Het slachtoffer had twaalf steekwonden aan de rug, hoofd, nek en schouders. Getuigen vertelden de politie achteraf dat het leek alsof hij op haar had ’ingehakt’.

„Hij heeft bewust mijn leven verwoest”, vertelde het slachtoffer in de rechtbank. Ze vroeg de rechtbank Van der B. een celstraf op te leggen, naast de tbs-maatregel. „Zonder gevangenisstraf voelt het alsof mijn leven niets waard is. Hoever mag ontoerekeningsvatbaarheid gaan?”

Van der B. moet het slachtoffer wel een schadevergoeding betalen, besliste de rechtbank.