Nieuws/Buitenland
1934346110
Buitenland

Trump dreigt Big Tech met ’eerlijkheid’

WASHINGTON - Kort voor een hoorzitting in het Amerikaanse Congres (parlement) over de macht van de technologie- en internetgiganten heeft president Trump gedreigd zelf in de sector in te grijpen. Als het Congres niet ingrijpt, om de sector te reguleren, dan doet Trump dat naar eigen zeggen zelf met presidentiële decreten, twitterde hij.

Trump belooft ’rechtvaardigheid’, al liet hij in het midden wat dat zou betekenen.

Een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hoort in het kader van een onderzoek naar monopolisering en oneerlijke concurrentie Jeff Bezos van Amazon, Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Google. Het is de eerste keer dat de topmannen alle vier tegelijk gehoord worden.

Het onderzoek richt zich op de enorme omvang van de ondernemingen die ervan verdacht worden hun machtspositie in de sector en in de media te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen. De juridische ’antitrust’ subcommissie van het Huis vraagt zich ook af of deze eventuele oneerlijke concurrentie consumenten schade berokkent. De voorzitter van de subcommissie, de Democraat David Cicilline, is bekend als een fel criticus van het monopolie van de techreuzen. Hij noemde recent nog praktijken van Apple regelrechte „snelwegroof.”

’China komt eraan’

Zuckerberg van Facebook zal het socialemediabedrijf woensdag verdedigen door te zeggen dat het wordt geconfronteerd met intense concurrentie. Hij wijst ook op het gevaar van de groei van China als een internetsupermacht. De schriftelijke getuigenis van Zuckerberg stelt dat Facebook op de Amerikaanse manier succesvol is geworden door met niets te beginnen en producten te leveren die mensen waardevol vinden. Zuckerberg verdedigt ook overnames door Facebook omdat die bedrijven zoals WhatsApp en Instagram helpen groeien. Beide zijn eigendom van Facebook.

Topman Bezos van Amazon heeft benadrukt dat zijn bedrijf een klein deel van de totale retailmarkt inneemt en concurreert met retailers zoals supermarktgigant Walmart, die twee keer zo groot is. Hij zegt ook dat het coronavirus een boost heeft gegeven aan e-commercebedrijven over het hele spectrum en niet alleen aan Amazon.