Nieuws/Buitenland
1934671834
Buitenland

Chinese verkenner werkt ook: eerste meters gemaakt op Mars

PEKING - Er zullen nog geen files ontstaan op de rode planeet, maar er is weer meer menselijke activiteit op de oppervlakte van onze naaste buur. De Chinese verkenner Zhurong heeft zaterdag voor het eerst op het oppervlak van Mars gereden. Daarmee is China het eerste land dat bij de eerste poging erin is geslaagd een landvoertuig in te zetten na een succesvolle landing.

De van afstand bestuurbare Zhurong, vernoemd naar een mythische vuurgod, reed om 04.40 uur (Nederlandse tijd) vanaf het landingsplatform naar het oppervlak van de rode planeet. Dit karretje gaat op zoek naar sporen van leven en gaat het oppervlak en de bodem van Mars in kaart brengen.

Zhurong reisde in juli vorig jaar met de ruimtesonde Tianwen-1 naar Mars en bevond zich sinds februari in een baan om de planeet. De landing van de capsule met daarin de verkenner vond pas eind vorige week plaats. China deelde woensdag de eerste foto’s die Zhurong op Mars had gemaakt.

China is niet het eerste land met een verkenner op Mars. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten gingen het Aziatische land voor. Naast Zhurong doen nu ook de Perseverance en Curiosity van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA actief onderzoek op Mars.