Nieuws/Binnenland
1935051
Binnenland

Van opmerkingen tot stalking

Seksuele intimidatie op UU

Utrecht - Vier medewerkers en vier studenten van de Universiteit Utrecht hebben vorig jaar geklaagd over (seksuele) intimidatie binnen de universiteit. De klachten betroffen onder andere grensoverschrijdende opmerkingen en stalking.

De aantallen zijn in 2017 hoger dan in de jaren ervoor. In 2016 kwamen er drie klachten over seksuele intimidatie binnen en in het jaar daarvoor vier. Uit het jaarverslag van vertrouwenspersoon Jeanette van Rees blijkt dat de klachten in 2017 gingen over grensoverschrijdende opmerkingen en gedrag ten opzichte van vrouwen of mannen, opmerkingen over het uiterlijk en kleding, wensen om een relatie te starten en stalken.

#MeToo

Dat de vertrouwenspersoon in 2017 meer meldingen over seksuele intimidatie kreeg dan de jaren ervoor, lijkt in verband te staan met de #MeToo-beweging. Van Rees benadrukt in haar verslag dat drie medewerkers en twee studenten zich pas bij haar meldden nadat de discussie landelijk losbarstte.

,,Naar aanleiding van #MeToo is er wel extra aandacht besteed aan seksuele intimidatie via DUB, de onafhankelijke nieuwssite van de UU, en interne communicatiemiddelen”, vertelt ook woordvoerder Maarten Post. Toch is er volgens zowel Post als Rees moeilijk te spreken van een trend omdat het om kleine aantallen gaat en deze jaarlijks wat schommelen.

De UU werkt met een Gedragscode om ongewenst gedrag binnen de universiteit te voorkomen. Medewerkers en studenten die een melding van ongewenst gedrag doen bij de vertrouwenspersoon kunnen ook een formele klacht indienen bij de klachtencommissie. Dat gebeurde in 2017 slechts één keer.