Nieuws/Binnenland
1935063
Binnenland

Tropisch warm in het zuiden!

Warmterecords worden verpletterd

De Bilt - Het officiële warmterecord voor 19 april van het KNMI-weerstation in De Bilt uit 1988 (24,3 graden) gaat er vandaag genadeloos aan. En niet zo’n beetje ook! Dit record wordt verpletterd met een maximumtemperatuur van 28 graden!

Over alle weerstations staat het record op 25,2 graden in Volkel (1988) en Eindhoven (2011). Dit record wordt vandaag met mogelijk 5 graden aangescherpt, meldt Weeronline.

Ook om ons heen is het warm. In het binnenland van Frankrijk en Duitsland loopt de temperatuur op naar 25 tot 29 graden. Maar de hoogste temperatuur wordt bereikt in België en Nederland. In het zuiden van het land kan de 30 graden worden bereikt.

Strandweer, maar pas op!

De zomerse temperaturen nodigen uit om het strand op te zoeken. Ook daar wordt het zomers warm met maxima variërend van 23 graden tot 28 graden. Lekker zwemmen dus? Nou, pas op, want dat kan riskant zijn. Het zeewater is momenteel een graad of 8 en dat is gewoon koud.

In de tweede helft van de middag steekt een frisse zeewind op. De temperatuur kan dan binnen 10 minuten met ruim 10 graden dalen.

Is het wel eens warmer geweest in april?

Slechts twee keer eerder hadden we vergelijkbare temperaturen in april. In de warmste april ooit gemeten, 2007, werd het op 15 april in Zeeuws-Vlaanderen 29,7 graden. De Bilt kwam op 28,9 graden uit. Tot de dag van vandaag is dit de hoogste apriltemperatuur ooit gemeten op het hoofdstation.

Over alle KNMI-weerstations was het alleen op 21 april 1968 nog warmer. Het werd toen op sommige plekken in Noord-Brabant 32,2 graden. Mocht het vandaag tropisch warm worden met 30,0 graden of warmer, dan is dat recordvroeg.