Nieuws/Binnenland
1935234
Binnenland

Ennetcom-data mogen gebruikt worden

18 jaar cel voor Noffel

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 37-jarige crimineel Naoufal ’Noffel’ F. veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar wegens het aansturen van een moordpoging op Pjotr R. in 2015 in Diemen.

Nog belangrijker was dat de rechtbank het gebruik van de zogenoemde Ennetcomdata als bewijs toelaatbaar vond. De verdediging had daar fel protest tegen aangetekend. Die informatie gaat een belangrijke rol spelen in meerdere strafzaken.

Het gaat om versleutelde berichten die criminelen met elkaar uitwisselden via hun zogenoemde Pretty Good Privacy (PGP)-telefoons. Het Nederlands Forensisch Instituut slaagde erin om die informatie te kraken. Met de inbeslagname van informatie, die stond opgeslagen op Ennetcom-servers in Canada, kreeg het Openbaar Ministerie een schat aan informatie in handen die in veel strafzaken een belangrijke rol gaat spelen.

Het Openbaar Ministerie eiste enkele weken geleden een gevangenisstraf van twintig jaar tegen Noffel. Ondanks dat de straf iets lager uitpakte, zullen de officieren van justitie Bijleveld en Plooij dik tevreden zijn met het principiële karakter van het vonnis, hoewel de rechtbank zei de Ennetcom-data niet nodig te hebben gehad om tot voldoende bewijs te komen voor een veroordeling in deze zaak.

Cokebaas

Naoufal F. en zijn medecriminelen zijn volgens het OM verantwoordelijk voor het feit dat Nederland sinds enkele jaren wordt overspoeld met enorme hoeveelheden cocaïne. Uit die drugshandel vloeit een strijd om de macht voort.

Dat gevecht leidt tot liquidaties van mensen die fouten maken – om macht te tonen, of om geen aanzien te verliezen. De poging om Peter ’Pjotr’ R. te vermoorden, in november 2015, is volgens het OM zo’n voorbeeld van een liquidatiepoging die vanuit het buitenland – Ierland – door Noffel werd aangestuurd. R. werd in zijn auto door meerdere kogels geraakt, belandde in de sloot, maar overleefde wonderwel. De schutters werden al eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen tot twintig jaar.

Voor en na de liquidatiepoging hadden de aanslagplegers contact met het mailadres CWX, waarachter volgens de rechtbank Noffel schuilging. De rechtbank noemde de aanslag „meedogenloos”. Hij stuurde vanuit het buitenland een vijf personen tellend moordcommando aan, en het maakte hem niet uit dat de aanslag op de openbare weg zou plaatshebben, met gevaar voor anderen.

Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel (vanaf circa 14.00 uur).