Nieuws/Buitenland
1935257
Buitenland

Duikboot gevonden die nazigoud vervoerd zou hebben

De nu eindelijk gevonden XXL boot van de Nazi’s steekt een flink eind in het zand.

De nu eindelijk gevonden XXL boot van de Nazi’s steekt een flink eind in het zand.

Kopenhagen - Medewerkers van een oorlogsmuseum in Denemarken hebben op de bodem van de Noordzee een geheimzinnige duikboot gevonden die een belangrijke rol gespeeld kan hebben bij de vlucht van nazi’s aan het eind van de Tweede Wereldoorlog

De nu eindelijk gevonden XXL boot van de Nazi’s steekt een flink eind in het zand.

De nu eindelijk gevonden XXL boot van de Nazi’s steekt een flink eind in het zand.

Al sinds 1945 gonst het van de geruchten dat hooggeplaatste nazi’s met onderzeeërs naar Zuid-Amerika zouden zijn gevlucht. Ze zouden ook flinke hoeveelheden goud hebben meegenomen.

Op zo’n achttien kilometer ten noorden van Skagen in Denemarken is een wrak van de Duitse duikboot U-3523 aangetroffen.

Het ging om een van het nieuwe type XXI-onderzeeërs van Hitler, die speciaal waren ontworpen om langere tijd onder water te blijven. Het zou zonder onderbreking tot in Zuid-Amerika hebben kunnen varen.

Volgens de overlevering zou de U-3523 tot zinken zijn gebracht door een Engelse B24-bommenwerper. Het wrak werd echter nooit gevonden. Dat voedde de verhalen dat de boot was ontkomen met een lading goud.

De onderzoekers van het museum lokaliseerden de boot veertien kilometer ten westen van de plaats die de Britten 73 jaar geleden aangaven. De XXI ligt 123 meter onder water en steekt voor een flink deel in het zand. De nazi’s bouwden 118 van dergelijke boten, maar slechts een handvol is ooit ingezet.

Gert Normann Andersen, directeur van het Sea War Museum, begrijpt dat ooit gedacht is dat de boot ontsnapt was. „Maar deze onderzeeër was onderweg naar Noorwegen en niet naar Zuid-Amerika. Er is ook geen enkel bewijs dat er hooggeplaatste nazi’s of schatten aan boord waren.”

Er staat nu vast dat de 58 bemanningsleden van de U-3523 om het leven zijn gekomen. Het museum heeft ook het laatste telegram dat de onderzeeër verstuurde op 5 mei 1945. En dat vermeldt geen hooggeplaatste passagiers of waardevolle lading.

In een dossier van de CIA uit 1955 beweerde voormalig SS’er Phillip Citroen dat Hitler was ondergedoken in Colombia en later in Argentinië. Citroen had een foto die een jaar eerder genomen was in de Colombiaanse stad Tunja en waarop hij naar eigen zeggen afgebeeld stond met Adolf Hitler.

In het FBI-archief ligt een ooggetuigenverslag waarin staat dat Hitler aankwam in Argentinië met een duikboot, tweeënhalve week nadat Berlijn gevallen was. „Zoals afgesproken met zes hooggeplaatste Argentijnen stonden zes paarden te wachten op de Duitsers. Bij dageraad werden die gepakt met voorraden en vertrokken ze op een dagreis naar de voet van het zuidelijke Andesgebergte. Bij zonsondergang kwam de groep aan op een ranch waar Hitler en de zijnen zich nu verbergen”, aldus het verslag.