Nieuws/Binnenland
1935376
Binnenland

Gesprek van de Dag: donderdag 19 april

Het wordt warm!

Amsterdam - Het officiële warmterecord wordt donderdag verpulverd. Het record van het KNMI gaat eraan met een maximumtemperatuur van 28 graden! Verder: Net nu het strandseizoen wordt geopend, ligt de populaire strandtent Blue Lagoon in Scheveningen volledig in de as. En: Er is een geheimzinnige duikboot gevonden die Nazi-goud vervoerd zou hebben. Dat en meer lees je om op de hoogte te zijn in het Gesprek van de Dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 • Komend weekend wordt het strandseizoen feestelijk geopend. Maar dat geldt niet voor de pechvogels van de populaire strandtent Blue Lagoon in Scheveningen. De uitspanning aan het strand brandde volledig uit aan de vooravond van het prachtige eerste weekeinde van het seizoen. Lees meer.
 • Tess, de nieuwe ruimtetelescoop van NASA, is succesvol de ruimte ingeschoten. Daarmee kan de zoektocht naar nieuwe planeten worden voortgezet. De lancering had plaats rond 00.50 uur Nederlandse tijd. Lees meer.
 • Facebook neemt maatregelen om te voorkomen dat binnenkort bijna al zijn gebruikers onder de nieuwe Europese privacywetgeving vallen. Het internetbedrijf wil dat de regelgeving alleen gaat gelden voor Europese leden. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

’School hoeft geen paleis voor sultan te zijn’

’School hoeft geen paleis voor sultan te zijn’

 • De verbouwing van de islamitische middelbare school Avicenna College in Rotterdam heeft miljoenen euro’s extra gekost omdat er marmeren vloeren en kroonluchters in moesten. Lees meer.
 • De politie start donderdagochtend een zoektocht in een vijver aan de Waterkant in Diemen. Het speuren houdt verband met de moord op Sabrina Oosterbeek (30) uit Amsterdam, waar Sjonny W. (44) voor vastzit. Lees meer.
 • Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië moeten daaruit worden gehaald. „Niets doen is onacceptabel en in strijd met het Kinderrechtenverdrag”, stelt de Kinderombudsman donderdag. Lees meer.
 • Vier medewerkers en vier studenten van de Universiteit Utrecht hebben vorig jaar geklaagd over (seksuele) intimidatie binnen de universiteit. De klachten betroffen onder andere grensoverschrijdende opmerkingen en stalking. Lees meer.

Gespreksstof voor bij de koffie

 • Het officiële warmterecord voor 19 april van het KNMI-weerstation in De Bilt uit 1988 (24,3 graden) gaat er vandaag genadeloos aan. En niet zo’n beetje ook! Dit record wordt verpletterd met een maximumtemperatuur van 28 graden! Lees meer.
 • Een jonge Nederlandse man is zaterdag tijdens een weekendje weg met vrienden in Oostende van een balkon op de zevende verdieping naar beneden gevallen. Hij zou zelf gesprongen zijn nadat hij door het eten van spacecake was gaan hallucineren. Lees meer.
 • Medewerkers van een oorlogsmuseum in Denemarken hebben op de bodem van de Noordzee een geheimzinnige duikboot gevonden die een belangrijke rol gespeeld kan hebben bij de vlucht van Nazi’s aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Lees meer.

Stelling van de dag

 • ‘Kliklijn’ Meld Misdaad Anoniem blijkt de tips over criminelen die binnenkomen niet alleen door te geven aan de politie maar ze ook door te verkopen aan andere partijen. Daarmee strijkt de stichting jaarlijks bijna een half miljoen euro op, zo blijkt. Vindt u dat dat moet kunnen? Doe mee de Stelling van de Dag. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

 • Drie dagen lang zat hij kaarsrecht in de verdachtenbank alsof het hem allemaal niet aanging. Woensdag brak Ephraïm S.. Nadat het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van vijf jaar tegen hem eiste en een beroepsverbod voor vijf jaar, barstte hij in snikken uit. Verslaggever Saskia Belleman is donderdag bij het vervolg van de rechtszaak aanwezig. Volg de zaak via haar tweets. Lees meer.
 • De rechtbank in Amsterdam beslist vandaag of de pgp-gesprekken, die verkregen zijn door beslag te leggen op een computerserver van het bedrijf Ennetcom, gebruikt mogen worden als bewijs tegen Naoufal ’Noffel’ F. (38). Hij staat terecht op verdenking van het beramen van een moordaanslag onder meer op ’Pjotr’ R. Lees meer.