Nieuws/Buitenland
1935961402
Buitenland

Catalaanse betogers botsen met politie bij Camp Nou

BARCELONA - Betogers in de Spaanse stad Barcelona zijn woensdag slaags geraakt met de politie. Dat gebeurde vlak bij stadion Camp Nou waar de voetbalklassieker tussen FC Barcelona en Real Madrid werd gespeeld. Zeker twaalf mensen raakten gewond toen de politie charges uitvoerde tegen honderden betogers die afvalcontainers in brand staken en met stenen en flessen gooiden.

De demonstranten die voor onafhankelijkheid van Catalonië zijn, waren eerder op de dag al naar het stadion gekomen en deelden spandoeken uit met daarop de tekst: Spanje, kom zitten en praten. De betogers blokkeerden in de middag ook het verkeer bij Camp Nou, waar de veiligheidsdiensten in groten getale aanwezig zijn.

De betogers willen de wereldwijde belangstelling voor de voetbalwedstrijd tussen de twee aartsrivalen aangrijpen om hun zaak over het voetlicht te brengen. Het protest was georganiseerd door de jonge protestorganisatie Tsunami Democràtic, die in augustus is opgericht.

De wedstrijd in Camp Nou zou eerder al gespeeld worden, maar was vanwege hevige protesten en rellen al uitgesteld. In Catalonië ontstond dit jaar grote onrust nadat negen separatistische leiders werden veroordeeld tot celstraffen vanwege hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. De betogers willen onder meer dat die worden vrijgelaten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo