Nieuws/Binnenland
1935973
Binnenland

Pas op met de zon: smeren, smeren, smeren!

DEN HAAG - Zonaanbidders moeten goed uitkijken de komende dagen. Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor een hoge zonkracht voor deze tijd van het jaar. Dat is de hoeveelheid ultraviolette straling van de zon, die zorgt dat de huid verbrandt en sneller veroudert en die huidkanker veroorzaakt.

De komende dagen ligt de zonkracht waarschijnlijk rond de 5, waarbij de huid al na 20 minuten kan verbranden. Bij zonkracht 3 kan een ongewende huid na 35 minuten in de zon verbranden. De roodheid en pijn ontstaan echter pas uren later.

Daarom kunnen mensen volgens het RIVM maar beter zo veel mogelijk de schaduw opzoeken, vooral tussen 12 en 15 uur. Ook zouden ze een zonnebril en hoed moeten opzetten. Én goed smeren met zonnebrandcrème.

Helemaal uit de zon blijven hoeft nou ook weer niet. „Een beetje uv-straling van de zon is goed voor je; het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten en spieren en heeft mogelijk ook nog andere positieve effecten op de gezondheid.”