Nieuws/Binnenland
1936656
Binnenland

Zomerkleding naar kantoor: wat kan en wat niet?

Amsterdam - Zodra de zomerse temperaturen ons land bereiken, worstelt werkend Nederland met de vraag: wat trek ik aan? Kunnen blote benen en welke schoenen zijn geschikt? De meeste etiquette-deskundigen zijn onverbiddelijk: slippers op de werkvloer zijn uit den boze, behalve wanneer je op het strand werkt.

Het hangt natuurlijk sterk af van de bedrijfscultuur en je functie wat je wel en niet kun dragen naar je werk. Wanneer de warmte ons land bereikt kan het handig zijn om op je werk te overleggen welke dresscode er geldt bij zomerse temperaturen.

Voor wie vaak klanten moet helpen, staat de teenslipper misschien niet zo professioneel. Maar voor iemand die de hele dag achter de schermen administratie doet, hoeft het wellicht geen probleem te zijn om de blote tenen onder het bureau te schuiven. Voor een beetje houvast tijdens warme dagen, hebben we wat tips op een rij.

Luchtige kleding

Bij tropische temperaturen is het handig om kleding te dragen van ademende stoffen zoals katoen, linnen of viscose. Dat voelt luchtig en voorkomt dat je kleding naar transpiratie gaat geuren.

Panty's

Op sommige werkplekken is de panty een verplichting. Ook bij warm zomerweer. Een flinterdunne panty van zeven of negen deniers is dan de beste keuze, volgens etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler. Het oogt als een soort foundation, zodat het lijkt alsof je geen panty’s draagt. Bij sommige bedrijven is afgesproken dat bij een temperatuur boven de 25 graden panty’s niet verplicht zijn. Verzorgde benen worden in dat geval wel gewaardeerd.

Broeken

Zijn blote benen geen optie? Kies dan voor een broek. Een lange of driekwartmodel.

Platte schoen

Teenslippers kunnen volgens de meest etiquette-deskundigen niet op kantoor. Zeker niet wanneer je een representatieve functie hebt. Een mooie platte schoen of ballerina doet het goed als alternatief voor de flip flop.

Korte mouwen

Korte mouwen? Dat kan prima op kantoor! Vooral zijden tops zijn een aanrader. Zijde houdt warm in de winter (in het geval van korte mouwen wel een vestje erover) en in de zomer voelt zijde koel aan.

Niet te strak

In de zomer kun je beter gaan voor wijdere kleding in plaats van nauwsluitende kleding. Wijde blouses, jurkjes of broeken met wijde pijpen zitten comfortabeler tijdens een warme zomerdag.

Airco

Het is heerlijk warm buiten, maar binnen op het werk kan de airco toch voor kippenvel zorgen. Handig om rekening mee te houden en een extra laagje (trui, jasje of vest) aan te trekken.