Nieuws/Binnenland
1936826205
Binnenland

OM: onomstotelijk bewijs dat Jos B. Nicky Verstappen heeft gedood en misbruikt

Jos B. en deskundige Rob Bilo in de rechtbank.

Jos B. en deskundige Rob Bilo in de rechtbank.

MAASTRICHT - De officieren van justitie in de zaak Nicky Verstappen hebben donderdag in het eerste deel van hun requisitoir ongekend hard uitgehaald naar advocaat Gerald Roethof, die verdachte Jos B. bijstaat.

Jos B. en deskundige Rob Bilo in de rechtbank.

Jos B. en deskundige Rob Bilo in de rechtbank.

LIVE - Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onder aan dit artikel.

Volgens officier Paul Emmen heeft Jos B. in samenwerking met zijn advocaat ,,een flinterdunne en ongeloofwaardige” videoboodschap in elkaar gezet om een verklaring te geven voor het dna van Jos B. dat in overvloed op de onderbroek van Nicky Verstappen werd gevonden. Maar alleen door het ,,fatsoeneren van de kleding” van Nicky kunnen die sporen onmogelijk op de onderbroek zijn gekomen, vindt het Openbaar Ministerie.

,,Het lijkt erop dat de verdediging en Jos B. alles proberen te doen om de sleutel van de celdeur in handen te krijgen”, aldus officier Emmen. Hij zei de indruk te hebben dat Jos B. wel wil praten, maar dat niet mag van zijn advocaat. Meermalen was te zien hoe Roethof de verdachte aanstootte onder tafel als het erop leek dat hij vragen ging beantwoorden.

Sparrenbosje

Voor het OM staat vast dat Jos B. schuldig is aan het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van 11-jarige Nicky. Er is weliswaar geen duidelijke doodsoorzaak vastgesteld, maar alle omstandigheden bij elkaar opgeteld maken dat een natuurlijke doodsoorzaak kan worden uitgesloten, aldus de officieren Emmen en Dave Mattheijs. Nicky was gezond, hij leed niet aan een ziekte en had geen genetische aanleg voor hart-ritmestoornissen, die bij 11-jarige jongens hoe dan ook zeldzaam zijn. Dan blijven er volgens de officieren vier mogelijke oorzaken over: euthanasie, zelfmoord, een ongeluk of een misdrijf. Er is niets dat erop duidt dat die eerste drie aan de orde kunnen zijn, zeggen Emmen en Mattheijs. De manier waarop het kind werd aangetroffen, ,,in een typische getordeerde houding op zijn rug, alsof hij in het sparrenbosje was neergelegd” - , de botanische en andere sporen duiden erop dat Nicky op de plek waar hij is gevonden, moet zijn overleden.

De dood is veroorzaakt door verstikking, bijvoorbeeld door hard drukken op de borstkas of het belemmeren van de ademhaling door het dichtdrukken van neus en mond, aldus de officieren. ,,Dat laat geen sporen na.”

Dat de doodsoorzaak niet onomstotelijk vaststaat staat volgens Emmen en Mattheijs niet de weg aan een veroordeling. Er zijn in andere zaken ook wel verdachten veroordeeld zonder dat er zelfs een lichaam van een slachtoffer is gevonden.

Strafeis

De strafeis volgt in de loop van de middag. Op gekwalificeerde doodslag, het doden van iemand om een ander misdrijf zoals seksueel misbruik te verhullen, stond in 1998 een maximale tijdelijke gevangenisstraf van 20 jaar, of levenslang. Het ligt niet voor de hand dat het OM levenslang eist, omdat dat doorgaans alleen gebeurt als sprake is van meerdere levensdelicten.