Nieuws/Binnenland
1937004722
Binnenland

Amsterdammer (50) opgepakt voor grootschalige fraude: cryptomunten en Rolex kwijt

AMSTERDAM - Een 50-jarige Amsterdammer is maandag aangehouden omdat hij wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte, meldt de FIOD. De opsporingsdienst van de Belastingdienst heeft twee woningen en een kantoor in Amsterdam doorzocht en beslag gelegd op 25.000 euro contant geld, 70.000 euro aan cryptovaluta’s, een Rolex-horloge en de fysieke en digitale administratie van de man.

Volgens de FIOD noemde de verdachte in berichtenverkeer met derden de naam van een FIOD-medewerker om zo vertrouwen te wekken. Wat voor werk de man deed, kan de opsporingsdienst niet zeggen.

De FIOD startte een onderzoek naar de man nadat banken meldingen hadden gemaakt van opvallende contante stortingen en geldopnamen. Op zakelijke en privébankrekeningen van de Amsterdammer werd tussen 2017 en 2019 ruim 200.000 euro contant geld gestort. Ook nam de verdachte grote bedragen contant op. De herkomst van het contante geld lijkt omzet, maar dat wordt nog onderzocht, aldus de FIOD.

Tijdens het onderzoek ontstond het vermoeden dat de man wel inkomsten had, maar hierover geen aangifte van zijn inkomstenbelasting had gedaan. Ook heeft hij mogelijk geen omzetbelasting betaald.