Nieuws/Buitenland
1937212189
Buitenland

24-jarige schutter schoolmoorden Parkland krijgt levenslang: ’Koud en berekend’

Nikolas Cruz woensdag in de rechtbank in Fort Lauderdale.

Nikolas Cruz woensdag in de rechtbank in Fort Lauderdale.

FORT LAUDERDALE - De 24-jarige man die in 2018 op een school in Parkland in Florida zeventien mensen doodschoot en zeventien anderen verwondde is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Een jury had die straf voor Nikolas Cruz onlangs vastgesteld en een rechtbank heeft dat nu officieel gemaakt.

Nikolas Cruz woensdag in de rechtbank in Fort Lauderdale.

Nikolas Cruz woensdag in de rechtbank in Fort Lauderdale.

Het Openbaar Ministerie had voor de doodstraf gepleit, maar de jury had ondanks de „koude en berekende” manier waarop Cruz zijn slachtoffers doodde ook oog voor verzachtende omstandigheden, zoals het alcoholisme van zijn moeder terwijl ze zwanger was van hem.

Cruz bekende vorig jaar schuld aan de moorden. De rechtbank besloot de uitspraak na het juryberaad uit te stellen om slachtoffers en nabestaanden de kans te geven zich te uiten. Rouwende familieleden confronteerden Cruz met woede en wraakgevoelens. Ook klonk er onvrede over het besluit van de jury geen doodstraf op te leggen. Cruz hoorde dat aan in oranje gevangenispak, met mondkapje.

Bij de schietpartij in de Marjory Stoneman Douglas High School kwamen veertien scholieren en drie schoolmedewerkers om. Cruz was destijds 19 en geschorst van de school. De moorden leidden tot een nationale door scholieren geleide beweging voor strengere wapenwetten en meer veiligheid op scholen. Vorig jaar kregen de nabestaanden een schadevergoeding van zo’n 130 miljoen dollar toegekend na een schikking met de overheid.