Nieuws/Buitenland
193752140
Buitenland

Verdachte is 24-jarige Hadi Matar

Rushdie aan beademing, verliest mogelijk oog na steekpartij

Hadi Matar wordt ingerekend.

Hadi Matar wordt ingerekend.

New York - De man die ervan wordt verdacht de Brits-Amerikaanse schrijver Salman Rushdie te hebben neergestoken tijdens een optreden in de staat New York, is de 24-jarige Hadi Matar. Dat heeft de politie in New York bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog na de steekpartij in Chautauqua. Zijn literair agent meldt in een verklaring dat „het nieuws niet goed is.”

Hadi Matar wordt ingerekend.

Hadi Matar wordt ingerekend.

Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

De 75-jarige Salman Rushdie, auteur van het boek De duivelsverzen, werd vrijdag neergestoken. De literair agent van Rushdie zegt dat de zenuwen in zijn arm door die steekpartij ernstig beschadigd zijn geraakt. Ook is hij in zijn lever gestoken.

De politie meldde op een persconferentie dat de verdachte, Hadi Matar, vermoedelijk alleen handelde. Hij werd meteen na het steekincident gearresteerd. Volgens de politie had hij een toegangskaartje gekocht om bij de lezing van Rushdie aanwezig te zijn. Zijn motief is nog niet bekend, de politie en FBI doen daar onderzoek naar.

De schrijver werd op het podium behandeld door een dokter die in de zaal zat en slaagde er, weliswaar met hulp, in om lopend het podium te verlaten. Hij werd met een helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij volgens een politiewoordvoerder vrijdagavond (lokale tijd) in leven is en wordt geopereerd. Rushdie werd „minstens één keer in zijn nek en minstens één keer in zijn buik gestoken”, aldus de politie.

Een getuige veltelt aan New York Post dat Rushdie van het podium probeerde te rennen toen hij de verdachte op zich af zag komen. Volgens een verslaggever van persbureau AP werd Rushdie vervolgens op het podium tien tot vijftien keer werd gestoken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Huiszoekingsbevel

De politiewoordvoerder meldt in een persconferentie dat agenten momenteel bezig zijn met het verkrijgen van een huiszoekingsbevel in de woning van de verdachte. Ook zijn er mobiele apparaten en een rugzag gevonden op het plaats delict. Deze worden momenteel onderzocht, aldus de politie.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook de 73-jarige interviewer, Henry Reese, liep een lichte hoofdwond op tijdens de aanval, zegt de politie. Hij is in een nabijgelegen ziekenhuis behandeld voor een verwonding aan zijn gezicht en mocht het ziekenhuis vervolgens verlaten.

De gouverneur van New York, Kathy Hochul noemt de aanval afschuwelijk. Op Twitter bedankt ze de politie van New York voor hun optreden en zegt dat de staatspolitie heeft opgedragen verder te assisteren bij het onderzoek.

Kathy Hochul

Kathy Hochul