Nieuws/Buitenland
1937659
Buitenland

Diaz-Canel ingezworen als president Cuba

HAVANA - Miguel Diaz-Canel is donderdag ingezworen als president van Cuba. Hij is de opvolger van Raúl Castro, die na twee ambtstermijnen met pensioen gaat.

De Nationale Assemblee van Cuba wees Diaz-Canel woensdag aan als opvolger van Castro. Het is de eerste keer sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw dat het land niet meer geregeerd wordt door de Castro-familie. In Cuba worden geen presidentsverkiezingen gehouden. De president wordt gekozen door de parlementariërs, allen lid van de communistische partij, van de Nationale Assemblee.

Diaz-Canel kondigde bij zijn aantreden aan dat hij de buitenlandpolitiek van zijn land niet zal veranderen. Cuba zal altijd openstaan voor een gesprek met landen „die ons als gelijke behandelen”, aldus het nieuwe staatshoofd.

Raúl Castro blijft wel het hoofd van de Communistische Partij, de enige politieke partij van Cuba. Raúl Castro volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ’El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.