Nieuws/Binnenland
1937745846
Binnenland

Provincie: Noord-Zuidlijn naar Schiphol, Zaanstad en Purmerend

HAARLEM - Onder de noemer ’Duurzaam doorpakken’ is in Haarlem het coalitieakkoord voor de provincie Noord-Holland gepresenteerd. De vier coalitiepartijen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA maken zich daarin naar eigen zeggen sterk voor een „duurzaam, bereikbaar, leefbaar en innovatief Noord-Holland.”

De partijen zetten in op duurzame energie (wind, zon, geothermie) en de versnelde bouw van energieneutrale woningen. Ook willen ze uitbreiding van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol aan de zuidkant en Zaanstad en Purmerend aan de noordkant. De provinciale begroting beslaat tot en met 2023 ruim 207 miljoen euro.

De vier partijen begonnen de onderhandelingen op 23 april, ruim een maand na de verkiezingen voor Provinciale Staten. Na anderhalve maand praten onder leiding van formateur Laura Bromet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, waren de onderhandelaars er vorige week uit.

Ze hebben in hun akkoord ook ideeën meegenomen van inwoners van de provincie en van partijen die geen deel uitmaken van de coalitie, zoals een voorstel van de SP om meer te doen met (goederen)vervoer over het water.

Het stadsbestuur van Amsterdam is blij met de verruiming van de mogelijkheden voor windenergie. Het gaat zich buigen over de bouw van nieuwe windmolens aan de randen van de stad, wat voorheen door de strenge regels van de provincie niet kon.