Nieuws/Binnenland
1938361
Binnenland

Koning heeft geen Shell-aandelen

Den Haag - Een opmerkelijke wijziging vandaag op de website van het Koninklijk Huis: daar valt opeens expliciet te lezen dat koning Willem-Alexander géén aandelen heeft van bedrijven die het predicaat ’koninklijk’ mogen voeren. Daaruit valt op te maken dat hij dus geen Shell-aandelen heeft.

Lange tijd werd gedacht dat de koninklijke familie dat wel had. Gefluisterd wordt dat koningin Wilhelmina ooit 25 procent van de aandelen van de oliegigant had. Van Willem-Alexander wordt nu dus klip en klaar gemeld dat hij ze niet heeft. Of dat in het verleden anders was, is onduidelijk. Ook niet helder is of andere leden van het Koninklijk Huis wel Shell-aandelen bezitten.

In de Tweede Kamer werden recent vragen gesteld over de Shell-aandelen van de koninklijke familie. De PvdA eiste dat openbaar werd gemaakt wie ze had en wat hun belang was. Kamerlid Nijboer wilde dat weten in verband met de gaswinning in Groningen, waarbij Shell betrokken is. Het kabinet wil de gaswinning naar nul brengen. Gekissebist wordt over de nasleep daarvan.