Nieuws/Binnenland
1938766361
Binnenland

’Het is logisch dat we als Europa moeten blijven samenwerken met VS’

Rutte: hogere defensie-uitgaven nodig

Den Haag - Nederland heeft voor het waarborgen van z’n veiligheid geen andere optie dan de NAVO. Dat zei premier Mark Rutte in een lezing bij de Atlantische Commissie. „Er is geen alternatief. Nederland, Europa, we kunnen onze veiligheid niet garanderen.”

Met de stelling bestrijdt Rutte vergezichten waarin Europa geheel z’n eigen defensie organiseert. Wel moet Europa meer doen, zo geeft de premier president Trump gelijk. Dat begint met hogere defensie-uitgaven. Na de Brexit dragen de Europese NAVO-landen nog maar een vijfde van de kosten van het bondgenootschap. „De tijd dat Europa voor een miniem bedrag onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu kon schuilen, is voorbij.” Rutte erkent dat Nederland nog lang niet genoeg aan defensie uitgeeft om de NAVO-afspraken na te komen.

Net nu de VS met de EU een nieuwe handelsoorlog ontketent, wijst Rutte op de wederzijdse economische belangen van samenwerking. Samen zijn de EU en de VS goed voor bijna de helft van het wereldwijde verdienvermogen, terwijl ze samen maar een tiende van de wereldbevolking uitmaken. „De Amerikanen investeren bijvoorbeeld drie keer zo veel in de EU als in heel Azië.”

Maar zo comfortabel zal die positie niet blijven. Tenminste, niet vanzelf. In 2050 zijn China en India naar schatting met ruim 3 miljard inwoners de eerste en tweede economie van de wereld. „Dus wat is er logischer dan dat de VS en Europa, met dan opgeteld naar schatting nog steeds minder dan 1 miljard inwoners, elkaar blijven vasthouden en samen blijven werken?”

Daar hoort financiële verantwoordelijkheid bij, concludeerde Rutte. „Niet omdat de Amerikanen het van ons vragen, maar omdat het in ons eigen belang is.”