Nieuws/Buitenland
1938798
Buitenland

Bavianen ontsnappen uit laboratorium

Niet de bavianen uit het verhaal

Niet de bavianen uit het verhaal

TEXAS - Vier bavianen kozen het hazenpad, toen ze een kans zagen om te ontsnappen uit een laboratorium in Texas waar onderzoekers dierproeven uitvoeren. Dankzij een grote blauwe ton konden de vier slimme apen zichzelf naar boven hijsen. Ze gingen er meteen vandoor en liepen zelfs een tijdje over de openbare weg.

Niet de bavianen uit het verhaal

Niet de bavianen uit het verhaal

In het Southwest National Primate Research Center in de Amerikaanse staat Texas doen talloze wetenschappers onderzoek op dieren om medicijnen te testen tegen hartkwalen en obesitas. Onder de 2500 dieren zitten er 1100 bavianen, steeds in kleinere groepjes opgedeeld. In één van de buitenverblijven zaten er 133 soortgenoten bij elkaar, waar er vier slim genoeg waren om een ontsnappingsroute te bedenken.

In de kooi van de bavianen staan er immers grote blauwe tonnen, die gevuld zijn met voedsel. Daar halen de apen zelf hun voedsel uit, omdat ze dan in beweging blijven en zelf op zoek naar hun eten. Vier van de apen beseften echter dat de tonnen ook op een andere manier van dienst konden zijn. Ze plaatsten de gevaartes na veel getrek en gesjouw vakkundig op elkaar, waarna ze erop kropen en over de omheining konden klauteren.

Voor één van de vier dieren was het al snel spannend genoeg geweest. Hij besloot dan ook vrijwel meteen om de vrijheid te laten voor wat het is en terug in het hok te klimmen. De andere drie proefdieren gingen wel op onderzoek uit. Het lukte hen zelfs om buiten het laboratorium te komen, waar ze al snel gespot werden door voorbijgangers. Die belden het centrum en de verzorgers kwamen meteen in actie. Ze konden de dieren uiteindelijk veilig en wel terugbrengen naar hun hok. De blauwe vaten zijn ondertussen weggehaald.