Nieuws/Buitenland
1938894973
Buitenland

Golf van bombrieven in Spanje: mogelijk link met Oekraïne-oorlog

Woensdag werd bij een wapenfabrikant in Zaragoza een bombrief afgeleverd.

Woensdag werd bij een wapenfabrikant in Zaragoza een bombrief afgeleverd.

TORREJÓN DE ARDOZ/MADRID - Een golf van bombrieven in Spanje. Bij meerdere overheidsdiensten in het land zijn pakketjes of brieven binnengekomen met explosieven of ontvlambaar materiaal, onder meer bij het kantoor van premier Pedro Sanchez. Volgens de autoriteiten lijkt het pakketje dat bij Sanchez werd bezorgd erg op de bombrieven die recentelijk op een luchtmachtbasis, de Oekraïense ambassade en bij het Ministerie van Defensie binnenkwamen.

Woensdag werd bij een wapenfabrikant in Zaragoza een bombrief afgeleverd.

Woensdag werd bij een wapenfabrikant in Zaragoza een bombrief afgeleverd.

Naar aanleiding van de vondst hebben de autoriteiten alle overheidsinstellingen opgeroepen extra waakzaam te zijn.

Een eerder pakket met explosieven werd per post verstuurd en is op een luchtmachtbasis bij Madrid in een scanner ontdekt. Het pakket werd bezorgd bij een pand op de basis waar volgens Spaanse media met satellieten wordt gewerkt. De basis wordt ook door de NAVO gebruikt. Volgens de politie was de brief die bij Sanchez werd bezorgd „ontvlambaar” maar niet explosief.

Woensdag werd bij een wapenfabrikant in Zaragoza een bombrief afgeleverd en eerder op de dag raakte een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid lichtgewond toen een aan de ambassadeur gerichte envelop ontplofte bij het openen.

C90-raketwerpers

De Spaanse politie onderzoekt of en hoe de zaken met elkaar in verband staan. Het wapenbedrijf in Zaragoza is de fabrikant van de C90-raketwerpers die Spanje aan Oekraïne levert. Een woordvoerder van de lokale overheid daar liet op de Spaanse radio weten dat twee enveloppen van dezelfde afzender lijken te zijn gekomen, aangezien hetzelfde mailadres op beide documenten was geschreven.

De fabrikant sloeg alarm toen na het incident op de ambassade in Madrid ook in Zaragoza een brief uit Oekraïne werd bezorgd. De ingeschakelde alarmdiensten constateerden bij een scan van de envelop dat er een draad in was bevestigd, die een explosief had laten afgaan als het poststuk zou zijn geopend. De verdachte envelop is gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba riep eerder woensdag naar aanleiding van de explosie op tot extra veiligheidsmaatregelen bij alle ambassades van Oekraïne.